Otse põhisisu juurde

Kuidas steriliseerimine võib muuta kassi elu paremaks?

Sabrina lugu. Ühe teismelise ema teekonnast - tänavalt hoiukoju ning loodetavasti juba varsti oma koju.

Emme Sabrina tudustiil

Sabrina saabus minu juurde hoiukoju 26.03.2014. Tal oli kaasas neli suuresilmset poega, kes polnud päris kindlad, et kas nad peaksid inimese eest pagema või hoopis uudistades lähemale tulema.

Sabrina ja Ööbik esimest päeva hoiukodus

Sabrina ise oli noor ema. Tõenäoliselt olid need kassipojad tema elu esimese jooksuaja õnnetu tulemus. "Edumeelsematel" kassineiudel võib esimene jooksuaeg tulla teismeeas, 6-7 kuuselt!

Vaadates seda, kui sõbralik ta inimese läheduses oli, ei tekkinud mu väikses vabatahtliku peas kahtlustki, et ta on kunagi olnud kodukass. Kellegi oma. Aga see "keegi" polnud lihtsalt oma lemmiku eest piisavalt hoolitsenud. "Miks Sa nii julmalt üldistad?" küsite te. Minu vastus on lihtne - Sabrinal ei olnud varjupaika jõudes kiipi, seega ei olnud meil võimalik teda ka kellegile tagastada. Ka viitasid tema neli imearmast poega sellele, et teda polnud õigel ajal ära steriliseeritud või siis jooksuaja tõttu trikitav teismeline väga valel hetkel toast välja lubatud/visatud. Ta oli alakaalus, sakris karvaga ning muidu õnnetu vaatepilt.

Sabrina emme-mode

Igastahes siin nad siis viiekesi nurrusid. Kui näitusepuurist, kus perekond algselt majutus kõva nurru kostus, mitte kassipoja hädakisa, siis see tähendas, et on söögiaeg. Ja kui käisid õrnad "piud", siis järelikult oli mänguaeg. Sabrina oli ka väga tänulik iga hetke eest, mis tal puhata lubati. Nimelt kippusid pisikesed nii mõnigikord talle (sõna otseses mõttes) pähe istuma. See 1-2-3 nägi pildis välja umbes selline:

Elu emme seljas
Kolimine perenaise sülle, emmele puhkust
Emps puhkab

Sabrina kaitses oma väikeseid varmalt hoiukodu püsielanike Bagheera ja Margarita eest. Igaks juhuks. Kuigi kaks musta volaskit pigem suhtusid uutesse korterikaaslastesse mõõduka uudishimuga. Usun, et küllap oli tal tänaval poegi kasvatades nii mõnigi kord tulnud nende eest seista. Kui pojad sõid, siis Sabrina valvas, kui pojad mängisid, siis oli ta valmis appi sööstma. Selle aja jooksul ei mõelnud Sabrina endale, vaid koos istusime ja kirjutasime tema poegadele tutvustavaid tekste ja muretsesime nende kahe väiksema pärast, kellel tervis kehvem.

Kõik Sabrina pojad on tänaseks oma toredad kodud leidnud ja nüüd lõpuks saab kassiplika ise ka laps olla. Ta võib mängida unustamatult sulepulga või mänguhiirtega. Laotada kõik toas leiduvad mänguhiired pererahva jalge ette ja oodata uhkelt pai. Varitseda siplevaid varbaid ning maadelda "juukseharjaga". Ta saab lõpuks teha kõike seda, mille inimesed oma rumaluses temalt ära võtsid. Järgmise pooleteise minutise video jooksul saate teiegi sellest osa:


Ja nüüd jõudis kätte aeg, mil inimesed hoolisid Sabrinast nii palju, et viisid ta steriliseerimisoperatsioonile. Enam ei pea ta muretsema pikkade ja väsitavate jooksuaegade pärast ega sellepärast, et kas õues kõnnib mõni ilus kõuts või mitte. Ta ei tunne enam vajadust hõõruda ennast kõige vastu, mis ette jääb, vajadust märgistada oma territooriumi uriiniga ega üürga nutta ööd ja päevad läbi. Tal on nüüd mõnus. Ta naudib.

     

Sabrina poeb oma pererahvale külje alla. Hoiab neid. Lööb nurru ja lepib sellega, et tema ajutises perekonnas on mitu toredat karvakera veel. Ta mängib ka nendega ja peale operatsiooni on ta nende kassidega suurem sõber kui kunagi varem. Ta on leebe ja mänguline. Ja valmis inimese käest isegi banaani sööma, nurudes seda pilgul "Inimene, vaid üks amps sellest banaanist võib päästa mu elu!"


Siinkohal ka meie üleskutse kõigile - steriliseerige/kastreerige oma kassid esimesel võimalusel. Nende elukvaliteet tõuseb, nad on sõbralikumad ja rõõmsamad. Mis põhiline; sellega ei kaasne 2-7 liikmelisi kassipojapesakondi, kellega kasside inimestest pereliikmed enamasti tegeleda ei viitsi. Teate küll neid kevadisi (tunnetel mängivaid) Facebooki postitusi teemal: "Kui te nüüd ja kohe minu steriliseerimata kassi ilmale toodud pesakonda ei adopteeri, siis oleme sunnitud nad magama panema." 

Kummardus nendele tublidele inimestele, kes on leidnud ennast ootamatult "vanavanema" rollist ning  kes on samas, vastutust võttes, kõigile pesakonna kassipoegadele head kodud leidnud! Me teame, et see pole alati kõige kergem ülesanne.


Sabrina otsib endiselt oma kodu. Seniks elab ta hoiukodus ning kaunistab sealset diivanit. Kirjuta tema vabatahtlikule siiri.haidma@varjupaik.ee, kui soovid sellest vahvast must-valgest taskukassist rohkem teada saada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

7 TOATAIME, MIS ON SU KASSILE OHUTUD

1. Tups-rohtliilia ehk pruudislepp Oma väljakutsuva välimusega meelitab see taim ligi ka kõige passiivsemad kassid. Kuna taim ajab palju võsusid, on võimalus taime paljundada ja lemmikule oma taim jätta.  Hooldamine: Tups-rohtliilia ei vaja palju tähelepanu. Taim vajab valgust, aga saab ka hämaramas kohas hakkama. Kasta tuleb siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.   2. Palmid Palmide liike on väga palju erinevaid, kuid mitte kõik ei ole ohutud kasidele. Mõned ohutud palmilised on  oja-raveenepalm (majesty palm), kuldviljakpalm, hobusesaba palm ja salongipalm. Peale selle, et nad on karvapallidele ohutud, on palmid ka head õhupuhastajad. Hooldamine: Vajavad pigem palju valgust, kasta alles siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.  3. Vesipahhiira Tegemist on vähenõudliku taimega, mis on kassisõbralikkusele veel ka dekoratiivne.  Hooldamine:  Otsest päikesevalgust ei soovi, kasta regulaarselt, kuid mitte lasta mullal täiesti ära kuivada ega liiga märg olla. 4. Bambus

Kurry uudistega kodust

Panime põssatriibikule nimeks Kurry. Ta reageerib päris ilusti sellele nimele.Ta on hästi aktiivne kassipoeg, eriti päeva esimesel poolel.Ka on ta suur suhtleja. Algul tegi ta suu lahti ja sealt ei tulnud piuksugi välja. Nüüd aga muudkui räägib nn oma keeles, kurr ja njäu.Mu tütrel on suur magamistuba ja sinna nad suunduvad õhtul kell 23:00. Ühtegi suuremat piuksu rohkem ei kuule.Hommikul aga ärkab Kurry minu kõndimise peale üles ja hakkab haledasti näuguma. Pärast söömist algab mängutrall.Kurry mängib päris palju iseseisvalt ja hästi naljakalt. Lisaks hiilib ja jookseb ta üsna palju. Meile on mõned kassikasvatusraamatud kingitud jasealt lugesime, et Kurry sarnaneb bengali kassitõule.Ka söögiisu on Kurryl väga hea.Kurryle meeldib süles magada. Eriti päeva teisel poolel otsib ta istuvaid pereliikmeid, et nende sülle hüpata ja uinuda.Magamise ajal ajab ta päris tihti oma täpilise kõhukese taeva poole ja hästi pikaks. See on imearmas!Oleme käinud Västriku loomakliinikus ussirohtu s

9 lõhna mida teie kass ei salli

                                                     9 lõhna mida teie kass ei salli!  Kassid on väga suured puhtuse armastajad ja lisaks sellele ka väga pirtsakad teatud aroomide suhtes. Ei, teie kiisu pole lihtsalt valiv, vaid selle omaduse on talle kaasa andnud evolutsioon. Loomulikult ikka selleks, et teie kiisu oskaks vältida mürgist toitu või toitu mida ta ei saa seedida. On ka palju lõhnu mida teie kass armastab ent selles nimekirjas räägime üheksast lõhnast, mida kassid silmaotsaski ei salli! Kasside lõhnataju on 14 korda tugevam kui inimese oma. See aga ei tähenda, et teie kass kõiki aroome vihkaks, mida vihkavad teised kiisud. Või armastaks seda mida teised. Kõik kassid on omamoodi ent siiski on allpool väljatoodud lõhnad ühed enimlevinumad mida kassid vihkavad. 1. Tsitruselised  Kassid ei armasta absoluutselt tsitruselisi. Olgu siis selleks sidrun, laim, apelsin, greipfruut või muud sarnased viljad. Paljud kassipeletajad kasutavad tsitruseliste aroome, et kasse di