Otse põhisisu juurde

Kass, kratsimine ja kratsipuud

Pesaleidjad on avastanud, et tegelikult on täiskasvanud kassi õpetamine kraapima vaid talle määratud kohti väga lihtne. Pole vahet, kas tegemist on kassipoja või täiskasvanud kassiga, heade kommete õpetamine kiisule on tegelikult päris kerge.
Selle jaoks tuleb vaid aru saada, miks Su kass just teatuid kohti kratsimiseks eelistab ning pakkuda talle parem alternatiiv.


Kass kratsib kolmel põhjusel:
- küünte korrastamine;
- käpapadjandite abil õhkõrna lõhnaga elukoha "märgistamine";
- kehaosade sirutamine / venitamine. 

Kassi jaoks on kratsimine igapäevane elu osa, tema loomupärane käitumine. Lisaks küünte korrastamisele on ehk tähtsamgi kratsimise funktsioon käpapadjandite lõhnaga kassi elukoha "märgistamine" (seda lõhna inimesed ei tunne). Lisaks aitab kratsimine kassil sirutada õlgu, käppasid, venitada selga, ringutada, sirutada jne.


Kuidas panna kass vaid talle määratud kohti kratsima?

Kui Sul on kõrini sellest, et Su lemmiktugitool näeb välja, nagu oleks see viljapeksumasinast läbi käinud, siis siit saad tõenäoliselt abi.

Alustuseks pead ise natukene vaeva nägema. Väga lihtne on kassi õigeid kohti kratsima õpetada, kui kass on alles perre võetud või uude kohta kolides. Natuke raskem on ümber õpetada juba vana ja väljakujunenud kommetega volaskit. Samas pole ka see võimatu, nõuab vaid natuke nutikust, kannatlikkust ja mõistmist, miks Su kiisu just seda lemmiktugitooli käetuge eelistab.

Alustuseks, kratsides "valesid" kohti, ei kiusa su kass Sind  - tõenäoliselt on need tema jaoks ainsad tõesti mõnusad kratsimise kohad või soovib ta just neid mingil põhjusel eriti "omaks" märgistada. 

Lepi sellega, et Su kassil on vajadus kratsida ning parimaiks kooseluks koos vurruliste sõpradega, teeme üheskoos nende kratsimise meeldivaks nii kassile kui meile endale.
Kassipoegade-perekond tutvumas oma esimese kratsipuuga


Ehita / osta oma kassile sobiv kratsipost

Muidugi eelistab ta paksu tekstiilikiuga diivanit väikesele põrandal libisevale kunstmaterjalist kratsipuule.

  • Kratsipost peaks olema vähemalt sama kõrge, kui ennast täies pikkuses välja sirutanud kass, et kiisu saaks kratsimisest kogu mõnu kätte.
  • Kratsipost peaks asuma käidavas kohas - näiteks sellesama lemmik-diivani lähistel. Kindlasti tasub kratsipuid hoida just neis ruumides, kus kass rohkem viibib.
  • Suuremas elamises võiks olla rohkem kui üks lubatud kratsikoht, kuna kratsimise eesmärk on ka oma lõhnaga elamise "märgistamine". Mitme korrusega elamus võiks kratsipuu olla igal korrusel. Ka mitme kassiga peres võib mõni egoistlikum kass eelistada isiklikku kratsipuud.
  • Kratsipuu peaks olema stabiilne, ei tohiks libiseda põrandal ega kõikuda alusel. Lisaks ei tohiks see kassile ka suuremas mänguhoos peale kukkuda, sest muidu võib kass väga kergelt kratsipuud pelgama hakata.
  • Kratsipuu materjal peaks olema naturaalne ja kare. Kunstköied enamustele kassidele väga ei meeldi, pehme tekstiil ka mitte. 
  • Köitest keeratud kratsipuu vahedesse saab edukalt peita kassimaiuseid, nii on kratsimine kiisule topelt-ahvatlev.
Kratsipuu minimaalne kõrgus. Pildi taustal on näha ka oksadest tehtud kratsipuu pesadega, mis Pesaleidja kassitoa asukatele väga meeldib.
  • Võid panna kratsipuule paar tilka palderjani või pihustada catnipi-laadseid tooteid. Jälgi, et nendega üle ei pingutaks, muidu on sellel vastupidine efekt.
  • Kui Su kass eelistab mängida just Sinuga, siis kratsi temaga koos. Alustuseks võid õrnalt asetada kassi käpad kratsipostile ning kui ta seal automaatselt paar tõmmet teeb, kiida teda taevani! Kassidele meeldib, kui neid kiidetakse. Seega, mida rohkem Sa kiidad teda õiges kohas kratsimise eest, seda rohkem ta armastab just seda kohta ja seal kraapimist. Oh neid tähelepanumaiaid elukaid...
  • Mäng! Kui Su kass armastab nöörijuppide, sulepulkade jms mängida - meelita ta kratsipuud kasutama mänguga.
  • Sõbralike kassidega on väga efektiivne kindla "ei" ütlemine ning seejärel nende õigele kratsipuule tõstmine. Kui ta seal automaatselt kratsimist jätkab, jätka ka Sina kiitusega.
  • Ära riidle kassiga kunagi, kui ta lubatud kratsipuul istub või kratsib - isegi kui ta enne pahandust tegi. Kratsipuu ja selle pesad peaksid olema tema lemmikkohad, kus alati elu on ilus ja tuju hea.
  • Kiitus - laitus. Just esimesed päevad on kõige olulisemad. Keela koheselt, kui kiisu valet kohta kratsib ja alati, kui märkad teda kratsipuud kratsimas, kiida hoolega, et ta Sul nii tubli on. Kiita võib alati - nii juhtub tõenäoliselt, et kiisu tähelepanu püüdmiseks ei aja mitte asju kapi pealt alla, vaid läheb kratsipuud kraapima, sest teab, et nii saab ta kiita ja temaga tegeletakse.

Korralik kratsipuu võiks enne olemas olla, kui kass - kui talle kodu meeldib, tahab ta kohe käpapadjanditega sinna oma lõhna panna. Siis on hea ta kohe õigesse kohta tõsta.
Mitte mingil juhul ära eemalda oma kassi küüniseid. Õnneks meie teada Eestis seda ei tehtagi, kuid ükski loom kuskil maailmanurgas pole sellist eluaegset piina ära teeninud, nagu küünisteta kass.


Kui Sul juba on probleeme, et kass kratsib valesid kohti - siis võtagi malli neist kohtadest, mida ta juba kratsib. Tõenäoliselt nende kõrgus, kuju ja materjal on just sellised, nagu talle sobib. Imiteeri neid valides / ehitades kratsipuud. Vaata ja meie eelmist blogipostitust, kus on näide, kuidas teha väga lihtsalt, soodsalt ja kiirelt enamustele kiisudele sobiv kratsimajake.
Kui kass on Sinu perre alles kolimas, siis enne tema tulekut valmista ette mõnusad kohad kratsimiseks, et ta kiituse-laitusega saaks kohe esimeset päevast alates selgeks õiged kombed. 
Hea kratsipuu võetakse kaslaste poolt alati kasutusse nagu pildil näha. Samas on iga kass erinev ning ühe lemmik-kratsipuu võib pere teisele kassile üldse mitte sobida.

Kuidas kaitsta diivanit ja muid esemeid kratsimise eest?

Kui Sul on nüüd olemas hea kratsipuu, mis Su kiisule sobib, kuid ta soovib siiski oma vana diivanit hekseldada, asume kaitsma mitte-kratsi-esemeid. See on tegelikult väga lihtne, tuleb vaid esmalt läbi lugeda käesolev lõik.
Karjumine siin ei aita. Kassid on päris targad loomad ning võtavad karjuvat inimest, kui "trolli, kes valvab lemmikdiivanit" - see tähendab, et ta ei kratsi vett sülgava trolli juuresolekul oma lemmikdiivanit, kuid kui Sa kodust lahkud, jätab kergendusohkega oma lõhna siiski Su diivanile... ja lisaks tõmbab sealt kogemata ka mõned niidid välja.
Kindla häälega öeldud "ei" mõjub kasside puhul alati paremini, kui karjumine. Iga kord, kui ta soovib kratsida valet kohta, ütle talle kindlalt "ei" - ja ära hakka mingil juhul naerma, kui ta Sulle kõige nunnumate suurte silmadega otsa vaatab või ehmunult diivani alla jookseb. Naermine ei aita "ei" käsklust kinnistada, ausalt. :)

Pildil olev kass palub end kuritööga mitte seostada.
Veega pritsimine võib tunduda tõhusa lahendusena, kuid ei mõju soovitult kui kass seostab Sind vee pritsijana. Ta saab tõenäoliselt aru, et vett ei tule, kui Sind lähedal pole. Kui suudad vett pritsida nii, et kass seostab seda vaid diivani kratsimisel juhtuva ebameeldivusega, on sellest aga kindlasti kasu.
Kahjuks saab seda kasutada vaid siis, kui Sa ise oled kohal diivanit valvamas.
Vee pritsimisest mugavam ja kindlam meetod on õrn kahepoolne teip. Kui lemmikkratsikoht on ootamatult vastikult kleepuv ja pole üldse mitte mõnus kratsida, jätab kiisu kiirelt selle harjumuse ja leiab endale parema koha - Sinu abiga - talle määratud kratsipuu.
Vali kindlasti õrn eemaldatav kahepoolne teip, et Sa ei rikuks sellega ise mööblit - testi teipi enne kui kogu tugitooli külje sellega üle tõmbad.
Kleebi teip horisontaalselt selle kõrguse keskele, kust kass tavaliselt kratsib. Ühest horisontaalribast peaks täiesti piisama.
Nende eriti kulunud kohtade kõrgusele tasuks panna teibiriba. Taustal kratsipuuga mängiv kass.

Muidugi võid kasutada ka pehme mööbli jms "haisutamist" tsitruseliste lõhnadega või "kassipeletajatega", kuid neid peaks väga sageli uuendama ning lisaks ei taha Sa tõenäoliselt isegi kassipeletuslõhnalisel diivanil igapäevaselt olla.
Kuid kui vana lemmikkratsikoht lõhnab kassile vastikult nagu värske sidrun, kuid uus kõrge kratsipuu kui catnipi-maius, suudab nutikas kass ka täiesti edukalt ise teha õige valiku, missugune on uus lemmik kratsikoht.


Mõnele kiisule meeldib kratsida horisontaalselt. Neile piisab vahvast kratsivaibast või porimatist. Teie elu on lihtne! :)

Soovitame toakassidel ka regulaarselt küüsi lõigata. Kindlasti tee seda vastavalt loomaarsti õpetustele ja ära mingil juhul küünt liiga kaugelt lõika ja kassile sellega valu valmista. Regulaarse valutu küüntelõikusega harjuvad enamus kassid - ja Pesaleidja kassitoas paljud lausa nurruvad sellise hoolitseva maniküüri peale. Ps. Kui tahad küünte lõikamisel nurruvat kassi, kirjuta pesaleidja@varjupaik.ee ja leiame Sulle kindlasti sobiva sõbra ;)


Ole rahulik ja mõistev. Kassid on targad, kuid ta ei saa Sinu murest aru, kui Sa talle seda sammhaaval selgeks ei tee. Ka kiisu tahaks kratsida just seda kõige mõnusamat kratsipuud, kuulda Sinu kiitust ja jätta rahule Su lemmiktooli. Aga Sina pead teda selleks aitama.
Küsimusi?

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

7 TOATAIME, MIS ON SU KASSILE OHUTUD

1. Tups-rohtliilia ehk pruudislepp Oma väljakutsuva välimusega meelitab see taim ligi ka kõige passiivsemad kassid. Kuna taim ajab palju võsusid, on võimalus taime paljundada ja lemmikule oma taim jätta.  Hooldamine: Tups-rohtliilia ei vaja palju tähelepanu. Taim vajab valgust, aga saab ka hämaramas kohas hakkama. Kasta tuleb siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.   2. Palmid Palmide liike on väga palju erinevaid, kuid mitte kõik ei ole ohutud kasidele. Mõned ohutud palmilised on  oja-raveenepalm (majesty palm), kuldviljakpalm, hobusesaba palm ja salongipalm. Peale selle, et nad on karvapallidele ohutud, on palmid ka head õhupuhastajad. Hooldamine: Vajavad pigem palju valgust, kasta alles siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.  3. Vesipahhiira Tegemist on vähenõudliku taimega, mis on kassisõbralikkusele veel ka dekoratiivne.  Hooldamine:  Otsest päikesevalgust ei soovi, kasta regulaarselt, kuid mitte lasta mullal täiesti ära kuivada ega liiga märg olla. 4. Bambus

Kurry uudistega kodust

Panime põssatriibikule nimeks Kurry. Ta reageerib päris ilusti sellele nimele.Ta on hästi aktiivne kassipoeg, eriti päeva esimesel poolel.Ka on ta suur suhtleja. Algul tegi ta suu lahti ja sealt ei tulnud piuksugi välja. Nüüd aga muudkui räägib nn oma keeles, kurr ja njäu.Mu tütrel on suur magamistuba ja sinna nad suunduvad õhtul kell 23:00. Ühtegi suuremat piuksu rohkem ei kuule.Hommikul aga ärkab Kurry minu kõndimise peale üles ja hakkab haledasti näuguma. Pärast söömist algab mängutrall.Kurry mängib päris palju iseseisvalt ja hästi naljakalt. Lisaks hiilib ja jookseb ta üsna palju. Meile on mõned kassikasvatusraamatud kingitud jasealt lugesime, et Kurry sarnaneb bengali kassitõule.Ka söögiisu on Kurryl väga hea.Kurryle meeldib süles magada. Eriti päeva teisel poolel otsib ta istuvaid pereliikmeid, et nende sülle hüpata ja uinuda.Magamise ajal ajab ta päris tihti oma täpilise kõhukese taeva poole ja hästi pikaks. See on imearmas!Oleme käinud Västriku loomakliinikus ussirohtu s

9 lõhna mida teie kass ei salli

                                                     9 lõhna mida teie kass ei salli!  Kassid on väga suured puhtuse armastajad ja lisaks sellele ka väga pirtsakad teatud aroomide suhtes. Ei, teie kiisu pole lihtsalt valiv, vaid selle omaduse on talle kaasa andnud evolutsioon. Loomulikult ikka selleks, et teie kiisu oskaks vältida mürgist toitu või toitu mida ta ei saa seedida. On ka palju lõhnu mida teie kass armastab ent selles nimekirjas räägime üheksast lõhnast, mida kassid silmaotsaski ei salli! Kasside lõhnataju on 14 korda tugevam kui inimese oma. See aga ei tähenda, et teie kass kõiki aroome vihkaks, mida vihkavad teised kiisud. Või armastaks seda mida teised. Kõik kassid on omamoodi ent siiski on allpool väljatoodud lõhnad ühed enimlevinumad mida kassid vihkavad. 1. Tsitruselised  Kassid ei armasta absoluutselt tsitruselisi. Olgu siis selleks sidrun, laim, apelsin, greipfruut või muud sarnased viljad. Paljud kassipeletajad kasutavad tsitruseliste aroome, et kasse di