Otse põhisisu juurde

Hüvasti, Tim!

Peame teiega jagama kahjuks ühte kurba uudist. Eile õhtul lahkus Pesaleidja pere seast üks vahva pehmepõskne aastane kassinoormees Tim. Kassihärra jäi bussi alla. Jagame Timi lugu ka teiega, et vähendada samasuguste potentsiaalsete õnnetuste võimalust.

Tõrva linnas elab üks uskumatult hea südamega naisterahvas. Tema kodus elab püsivalt umbes 20 karvast kassikest, kes on ühel või teisel moel oma päriskodu kaotanud. Lisaks toidab ta umbes teist sama suurt hulka kiisuarmeed, kes elavad hetkel õues. Korterisse lihtsalt rohkem kiisusid ei mahuks, aga nad kõik on võrdselt tema hoole all. Niipea kui mõni tubastest kiisudest endale kodu leiab, saab mõni õues pesitsevatest kiisudest tuppa elama tulla. Tegemist on Pesaleidja suurima hoiukoduga, kes 15 aasta jooksul on saatnud uutesse kodudesse ilmselt sadu kasse. Samuti on ta kiisuarmee peaasjalikult enda isiklike rahade eest alati lisaks vaktsiinile, kiibile ja parasiiditõrjele saanud ka steriliseeritud/kastreeritud. 

Kurva loo "peategelane" Tim

Eelmisel sügisel poetati tema maja juurde kolm noort kassipoissi - Tim, Ints ja Frodo. Ümberkaudsed inimesed juba teavad, kus meie hoiukodu elab ning tihtilugu justkui täiesti juhuslikult ilmub tema maja ümbrusesse hüljatud kiisusid. Nii ka need kolm karvakera. Mõnda aega tagasi leidis autorataste all oma kurva lõpu Ints. Eile ootas sama saatus ka Timi. Kiisu jäi bussi rataste alla ning bussijuht ei vähendanud kiirust ei kassi märgates ega ka pärast üle sõitmist. Õnneks olid läheduses lapsed, kes õnnetust pealt nägid ning oskasid koheselt hoiukodu perenaise juurde joosta õnnetusest teatama. Kui perenaine Timini jõudis, siis kiisu veel elas, ainult keha tagumine pool enam ei kandnud - lohistas ainult oma tagumisi käppasid järel. Hoiukodu ei raisanud aega - üks kiire kõne Tartusse ühte toredasse loomakliinikusse, kus oldi nõus kiisu koheselt vastu võtma. Kiirelt sai organiseeritud transport ja kokku pakitud vajalikud kiisu dokumendid ning jäänud oli veel vaid kiisu transpordipuuriga kaasa haarata.

Kassipoiss Ints, kes mõnda aega tagasi oma elule kurva lõpu autorataste all leidis

Kahjuks oli juba hilja. Timi aeg hakkas otsa saama. Kiisuke hingeldas kohutavalt ning tema pisikene keha oli krampides. Enam ei saanud ükski inimhing tema elu päästa. Kümme minutit hiljem lakkas tema süda töötamast ning Tim suundus üle vikerkaaresilla kiisudemaale. Tema hing oli pääsenud sinna, kus enam keegi talle liiga ei saanud teha. Kiisu füüsiline keha puhkab nüüd ilusas metsatukas linnulaulu saatel. Kahjuks ei jõudnudki ta kunagi ära oodata seda hetke, mil ta saaks endale päris oma kodu koos päris oma inimestega. Hoiukodu perenaine aga on kurb ja meie koos temaga. Paraku ei ole tal palju aega kurvastada, sest järgmised karvakerad ootavad päästmist. Hiljuti jõudsid tema koju 4 kassititat koos emaga ning õues ootavad veel kuus kassilast oma võimalust. Samuti on oma kodu ootamas veel kolmest vennast Frodo, kes hetkel veel pelgab inimesi ning peidab ennast keldris. 

Frodo, kes kolmest vennast ainsana veel elus ja oma päriskodu otsimas

Sarnaseid õnnetuid lugusid on kindlasti veelgi. Paraku kipuvad inimesed unustama, et sellise õnnetu lõpu autorataste all ei pruugi leida vaid kodutud kassid, vaid ka nende oma diivanil peesitavad karvakerad, kui tal lastakse vabalt üksinda tee peal hulkuda. Puhkuste aegu liiguvad ka meie vabatahtlikud rohkem Eestis ringi ning viimati, kui üks meie tüdrukutest Tartust Tallinnasse sõitis, nägi ta maantee ääres viie kiisu elutut keha. Üks hoop autolt võib lõpetada kõik kassi üheksa elu korraga. Ilmselt olid enamus neist kassidest mõnest lähedalasuvast külast või talust pärit ning nende pere igatseb neid praegu teadmatuses taga või on lihtsalt võtnud seisukoha, et kassid tulevad ja lähevad nagunii. 

Tihti pöördutakse Pesaleidja poole sooviga võtta kassi ning kui uurime, millised saaksid olema kiisud tulevased elutingimused, siis vastatakse, et kass hakkaks elama õues või saab vabalt soovi korral õue minna. Eks me teame kõik, kuidas vanasti elasidki taludes kassid, kes muudkui tulid ja läksid siis, kui soovisid. Praegusel ajal hakkab aga sellistel juhtudel meil alati peas häirekell lööma. Õues üksinda hulkuvat kiisut võivad varitseda mitmed ohud - pahatahtlikud inimesed, metsatukas pesitsevad rebased, tänavatel sõitvad hoolimatud autojuhid jne. 

Oma kassidele sooviksime leida kodusid, kus neid võetakse täieõigusliku pereliikmena ning hoolitakse nende tulevikust. Oma lastel me ju ei lubaks joosta suure maantee ääres või ekselda metsades. Samuti suurem hulk peresid ikka ei sünnita niipalju lapsi, kui tuleks, vaid kasutatakse erinevaid vahendeid, et soovimatut rasedust ennetada. Miks siis tundub mõeldamatu, et ka oma peresse võetud loomi samamoodi koheldakse? Miks lastakse oma lemmikutel hulkuda vabalt suurte teede ääres ning ekselda üksi metsas? Miks tundub nii mõeldamatu, et oma lemmiklooma võiks ära kastreerida/steriliseerida, kui ei ole just plaanis loomakasvandust avada? Teadlasedki on kindlaks teinud, et pärast vihmasadu ei leia sageli kass enam koduteed, sest jäljed ja lõhnad on kadunud.

Oleme täiesti nõus sellega, et kui kiisu saab soovi korral õues käia, värsket õhku hingata ja rohelist muru näksida, siis see teeb talle vaid head. Paraku on sellele omad lahendused olemas. Alati on võimalik näiteks kiisuga õues jalutamas käia spetsiaalsete jalutustraksidega. Mitmed Pesaleidjast päriskodudesse suundunud kiisud käivad just niimoodi õues jalutamas. Samuti on mõned hoiukodud oma hoolealuseid juba praegu traksidega harjutanud õues käima, et tulevasel perel lihtsam oleks. 


Pesaleidja kassitoas elutsev Charlie naudib traksidega väljas jalutamist.

Kui sa hoolid oma loomast, siis 
- sa ei lase teda üksinda õue hulkuma, et vältida õnnetusi;
- sa lased teda regulaarselt vaktsineerida ning teostada parasiiditõrjet, et kaitsta teda haiguste eest;
- sa oled ta ära kiibistanud, et looma põgenemise korral ning tema leidmisel ta kiiremini koju tagasi jõuaks;
- sa oled ta ära kastreerinud/steriliseerinud, et jooksuajal hoida ära kodunt põgenemised ja soovimatud pesakonnad. 

Kui soovid toetada meie Tõrva hoiukodu tegemisi, siis on võimalik hakata ka tema hoolealuste veebiperemeheks. Toetajaid ootavad nii steriliseerimisprojekt http://veebiperemees.varjupaik.ee/?go=loom&lid=48 kui ka kassititade ravikulud http://veebiperemees.varjupaik.ee/?go=loom&lid=146. Samuti vajab veebiperemeeste toetust tema juures elutsev Nuki, kelle ravikulud on juba üsna kopsakaks muutunud ning kes vajab igapäevaselt spetsiaalset ravitoitu http://veebiperemees.varjupaik.ee/?go=loom&lid=126.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

7 TOATAIME, MIS ON SU KASSILE OHUTUD

1. Tups-rohtliilia ehk pruudislepp Oma väljakutsuva välimusega meelitab see taim ligi ka kõige passiivsemad kassid. Kuna taim ajab palju võsusid, on võimalus taime paljundada ja lemmikule oma taim jätta.  Hooldamine: Tups-rohtliilia ei vaja palju tähelepanu. Taim vajab valgust, aga saab ka hämaramas kohas hakkama. Kasta tuleb siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.   2. Palmid Palmide liike on väga palju erinevaid, kuid mitte kõik ei ole ohutud kasidele. Mõned ohutud palmilised on  oja-raveenepalm (majesty palm), kuldviljakpalm, hobusesaba palm ja salongipalm. Peale selle, et nad on karvapallidele ohutud, on palmid ka head õhupuhastajad. Hooldamine: Vajavad pigem palju valgust, kasta alles siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.  3. Vesipahhiira Tegemist on vähenõudliku taimega, mis on kassisõbralikkusele veel ka dekoratiivne.  Hooldamine:  Otsest päikesevalgust ei soovi, kasta regulaarselt, kuid mitte lasta mullal täiesti ära kuivada ega liiga märg olla. 4. Bambus

Kurry uudistega kodust

Panime põssatriibikule nimeks Kurry. Ta reageerib päris ilusti sellele nimele.Ta on hästi aktiivne kassipoeg, eriti päeva esimesel poolel.Ka on ta suur suhtleja. Algul tegi ta suu lahti ja sealt ei tulnud piuksugi välja. Nüüd aga muudkui räägib nn oma keeles, kurr ja njäu.Mu tütrel on suur magamistuba ja sinna nad suunduvad õhtul kell 23:00. Ühtegi suuremat piuksu rohkem ei kuule.Hommikul aga ärkab Kurry minu kõndimise peale üles ja hakkab haledasti näuguma. Pärast söömist algab mängutrall.Kurry mängib päris palju iseseisvalt ja hästi naljakalt. Lisaks hiilib ja jookseb ta üsna palju. Meile on mõned kassikasvatusraamatud kingitud jasealt lugesime, et Kurry sarnaneb bengali kassitõule.Ka söögiisu on Kurryl väga hea.Kurryle meeldib süles magada. Eriti päeva teisel poolel otsib ta istuvaid pereliikmeid, et nende sülle hüpata ja uinuda.Magamise ajal ajab ta päris tihti oma täpilise kõhukese taeva poole ja hästi pikaks. See on imearmas!Oleme käinud Västriku loomakliinikus ussirohtu s

9 lõhna mida teie kass ei salli

                                                     9 lõhna mida teie kass ei salli!  Kassid on väga suured puhtuse armastajad ja lisaks sellele ka väga pirtsakad teatud aroomide suhtes. Ei, teie kiisu pole lihtsalt valiv, vaid selle omaduse on talle kaasa andnud evolutsioon. Loomulikult ikka selleks, et teie kiisu oskaks vältida mürgist toitu või toitu mida ta ei saa seedida. On ka palju lõhnu mida teie kass armastab ent selles nimekirjas räägime üheksast lõhnast, mida kassid silmaotsaski ei salli! Kasside lõhnataju on 14 korda tugevam kui inimese oma. See aga ei tähenda, et teie kass kõiki aroome vihkaks, mida vihkavad teised kiisud. Või armastaks seda mida teised. Kõik kassid on omamoodi ent siiski on allpool väljatoodud lõhnad ühed enimlevinumad mida kassid vihkavad. 1. Tsitruselised  Kassid ei armasta absoluutselt tsitruselisi. Olgu siis selleks sidrun, laim, apelsin, greipfruut või muud sarnased viljad. Paljud kassipeletajad kasutavad tsitruseliste aroome, et kasse di