Otse põhisisu juurde

Ploom. Kass kes keeldus alla andmast. Ehk võitlus valu ja ükskõiksuse vastu. Nõrganärvilistel mitte vaadata.

Kujutage ette, et Te olete haavatud. Kohe väga-väga haavatud. Teie kael, mis on saanud kakluses viga, ei ole enam kael. See on muundunud mädakoldeid täis lahtiseks lihamassiks. 
Valu on talumatu, lausa väljakannatamatult rõve. Iga rakk teeb haiget, pea on uimane ja keha palavikus. Liikumiseks ei ole enam eriti jõudu. Süda ei taha enam midagi muud peale kiire surma. Sest surm tundub olevat parim ja ainus lahendus. Imelik hais on õhus. Püüate aru saada selle haisu tekkepõhjusest. Kuni ühel hetkel mõistate, et see hais tuleb teie enda kaelast. Sellestsamast mädadevast kaelast. Tunnete omaenda keha roiskumise lehka. Ja valu läheb ainult hullemaks, kuigi tundub, et hullemaks enam minna ei saa. Saab küll. 

Ja nüüd kujutage ette, et olete selles olukorras tumm. Te ei saa rääkida ega abi paluda. Mitmed inimesed kõnnivad teist iga päev kümneid kordi mööda. Tunnevad sedasama lehka, näevad sedasama haava, aga keegi ei aita. Nad lihtsalt käivad omi radu. Samal ajal kui teie sealsamas elusast peast mädanete ja piina käes poolsurnud olete. 

Möödujad pööravad pea ja kõnnivad eemale, et haisust pääseda ja Sind enam mitte näha. Aga Sina ei saa sellest haisust ja roiskumisest eemale minna, see on Su keha sees, võtab võimust ja Sa oledki alla andmas. Kuidas paluda abi, kui kõik möödujad Sinu eest põgenevad?

Sõnu kurgust ei tule ja isegi kui tuleks, nende kõrvad oleks sellele abipalumisele kurdid. Keegi ei aita. Keegi ei kuule. Te olete üksi. Oma mädanevas kehas. Maailmas mis on täis ignorantseid inimesi ja põrguvalu. Nemad saavad minna mööda, minna eemale, minna ära. Mitte enam vaadata seda roiskuvat liha ja mitte enam tunda seda surmahaisu. Teie minna ei saa. Sest see kõik toimub siin, praegu ja teiega. Pääsu ei ole. Lahendust ei ole. On ainult seesama neetud valu, poolelus keha ja suur soov surra. Mida teeksite edasi teie?
Esimene pilt mustast kassist koridoris.
Must kass Mõigu kortermajas ei teadnud, mida teha. Ta lihtsalt oli. Sõi oma peremehe poolt koridori pandud toitu ja mädanes. Valutas ja mädanes.
Hais, mis kassi kaelast tuli oli nii lämmatav, et peatas juhusliku möödakäija. Möödakäija, kes pole kunagi kassidele tähelepanu pööranud, sest on neid alati peljanud. Kuid kiisu kaelal olev laik tundus ka tema jaoks midagi... liiga ebameeldivat. Möödakäija kirjutas sellest oma tuttavale Pesaleidja vabatahtlikule, kes palus Mõigu lähistel elaval Isasel Hoiukodul asja uurima minna.

Pilt, mis avanes, oli kõige jubedam, mida Isane Hoiukodu oma senise elu jooksul näinud on. Must kass, koodnimega Ploom, mädanes elusast peast. Hais võttis silmist vee välja inimeselgi, mis tunne võis siis olla Ploomil endal, kelle lõhnameel on kümneid kordi parem, kui inimestel?
Mis tunne võib olla elusana roiskuda?

Šokis Isane Hoiukodu saatis teate teistele Pesaleidja vabatahtlikele, et olukord on kümneid kordi hullem, kui aimata võis. Esimesel võimalusel tuiskas kohale meie tubli vabatahtlik Silja, kes haaras igaks juhuks kaasa ka kahva kassi püüdmiseks ja transpordipuuri, kuna must kass tundus olevat metsik.
Ei, Ploom pole metsik. Ta oli lihtsalt metsikutes valudes ja sõna otseses mõttes suremas...
Kliinikus avanenud pilt.
Üllatavalt kiiresti said Silja, Isane Hoiukodu ja Möödakäija Ploomikese kätte ning algas sõit kliinikusse.
Pilt, mis avanes kliinikus, oli pehmelt öeldes jube. Koridoris kassi püüdes ei olnud ju aega Ploomi kaela pikemalt silmitseda. Silja raporteeris teistele vabatahtlikele: "Oleme Kiirabis, Ploom on rahustava süsti all ja haavaga tegeletakse. See, mis kaela peal ripub, on surnud nahk, see lõigatakse küljest ära. Haavad on lihani ja kudedeni ja täiesti mäda täis. Praegu toimub mäda puhastamine ja leotamine. Paariks päevaks jääb Ploom siia kindlasti, mille jooksul alustatakse ravi ja pannakse paika edasine plaan"

Lootust eriti ei antud. Olime saanud jaole sõna otseses mõttes viimasel hetkel, päev-kaks veel ja Ploom oleks surnud veremürgituse kätte. Haava ulatus oli tunduvalt suurem, kui silmaga algul näha, kahjustused jube koetasandil, meeletutes kogustes mäda. Selle kassi eluküünal kustus mitte tundidega, vaid sekunditega. Vereproov näitas, et põletik on levinud üle kogu organismi, näitajad on kõik alla igasugu arvestuse, kiisul juba kerge aneemia. Samas maksanäitajad olid korras ja toetudes Kiirabi arstide antud pisikesele lootuskiirele otsustasid Pesaleidjad koos: proovime! Ravime! Üritame! Ploom ei ole alla andnud, ärme anna meie ka!

Esimesed päevad elas Ploomike Loomade Kiirabi Kliinikus, tilguti käpas, tugevate valuvaigistite mõju all. Tema haav vajas pidevat puhastust. Pea hinge kinni hoides ootasime esimesed päevad, et kas põletik allub ravile. Või on juba liiga hilja, organism on liiga kahjustatud. Ploom sattus Kiirabisse neljapäeval. Laupäeva õhtul tehtavad vereproovid pidid olema otsustava tähtsusega.

Päevad möödusid, vabatahtlikud käisid pidevalt kliinikus külas, arstid võitlesid ja Ploomike paranes! Vereproovid näitasid põletiku alanemist. Ploomi organism oli selle lahingu võitnud. Algus oli tehtud ning siit edasi sai minna ainult paremaks.
Mõne päeva pärast anti teada - võime lasta kiisu ravile hoiukodusse!
Ploom süles nurrumas igapäevase haavapuhastuse ajal.
Meie facebooki abipalve peale andis endast teada üks tore neiu, kes oli nõus Ploomi kaela iga päev puhastama, vajadusel süste tegema, teda paidega ravima.

Ploom sai hoiukoju.
Ja milline nurr vallandus haavapuhastuse ajal! Milline peamüks tänab ravimise eest! Ploomike on parim patsient, hell ja leebe, ootab kannatlikult nurrudes ka kõige ebameeldivamate protseduuride ajal. Enamuse ajast eelistab ta lamada jaheda radiaatori all jaheda välisseina vastas, kuid raviprotseduuride ajal naudib süleaega ning lohutab hoiukodu nurruga, nagu öeldes: "Minuga saab kõik korda. Ärge muretsege. Nüüd on mul hea."

Kuid mis saab Ploomikese väidetavast omanikust?
Jah, Ploomikesel olevat omanik. Me ei tea, kes see on. Meil ei ole võimalusi ega vahendeid selle tuvastamiseks. Meie käed on seotud ja me oleme varbaotsteni vihased selle inimese peale, kes lasi oma pereliikmel elusast peast mädaneda!
Selline olek ei teki tunni, päeva ega isegi nädalaga. Ploomike oli valudes ja haige jube pikemat aega.

Enam pole võimalik tuvastada, millest Ploomi vigastused tekkisid. Kuid on võimalik öelda ühte.

Me anname Ploomikese vaid maailma parimasse perre, kes teda elu lõpuni armastab ja tema eest hoolitseb!

Ploomikese senine raviarve on 220 eurot. Juba homme, reedel, on järgmine aeg kliinikus. Anname siin blogis kommentaarina teada, kuidas tal läks.

Kui Sa soovid toetada Ploomikese ravi, palun tee ülekanne Varjupaikade MTÜ arvelduskontole  EE061010220101365016 märksõnaga "Ploomike".
Ploomike oma jaheda radika all.
Pesaleidjatel on palve inimestele.
Kui Sina näed looma, kes on sellises seisus - ära pööra talle selga! Peata korraks oma kiire elu ja proovi teda aidata! Tema ei saa kõva häälega appi hüüda, tema ei saa endale kiirabi tellida. Tema ei saa öelda inimesele, et valu on ületanud juba igasuguse taluvuspiiri.
Jah, meie hoiukodud on alalõpmata täis, kuid üheskoos "möödakäijaga tänavalt" suudame me aidata. Me saame käia koos kliinikus, koos rääkida avalikkusele mustade kasside lugusid. Me saame neid aidata kui Sina teed vaid ühte - ei keera abivajajale selga vaid võtad meie, või teiste hüljatud loomi aitavate organisatsioonidega, ühendust ja koos mõtleme välja plaani, mida teha.

Tänaseks päevaks on selge, et Ploom paraneb täielikult. See ei juhtu päevade ega nädalatega, sinna läheb mitu head kuud. Aga mis on see paar kuud võrreldes kõigi nende pikkade aastatega mis Ploomil veel elada on? Me saime hakkama. Ploom sai hakkama. See sõda valu, ignorantsuse ja hoolimatuse vastu on võidetud. Kuid palju Ploome on meie kodumaa pinna peal veel? Neid vaikides kannatajaid? Kes ootavad seda enda "möödakäijat tänavalt"? Need sõjad on meil veel ees. Siin oledki meie trumbiks ja tugevuseks Sina, täiesti tavaline inimene, möödakäija tänavalt. Sest meie üksinda ei suuda kõiki aidata. Kuid üheskoos Sinuga oleme me võitmatud!

Ploom 11.09.2014

Kommentaarid

  1. Tere!
    Facebook meenutas mulle Ploomikese lugu. Kas on teada, kuidas tema käpp käib ka praegu?

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

7 TOATAIME, MIS ON SU KASSILE OHUTUD

1. Tups-rohtliilia ehk pruudislepp Oma väljakutsuva välimusega meelitab see taim ligi ka kõige passiivsemad kassid. Kuna taim ajab palju võsusid, on võimalus taime paljundada ja lemmikule oma taim jätta.  Hooldamine: Tups-rohtliilia ei vaja palju tähelepanu. Taim vajab valgust, aga saab ka hämaramas kohas hakkama. Kasta tuleb siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.   2. Palmid Palmide liike on väga palju erinevaid, kuid mitte kõik ei ole ohutud kasidele. Mõned ohutud palmilised on  oja-raveenepalm (majesty palm), kuldviljakpalm, hobusesaba palm ja salongipalm. Peale selle, et nad on karvapallidele ohutud, on palmid ka head õhupuhastajad. Hooldamine: Vajavad pigem palju valgust, kasta alles siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.  3. Vesipahhiira Tegemist on vähenõudliku taimega, mis on kassisõbralikkusele veel ka dekoratiivne.  Hooldamine:  Otsest päikesevalgust ei soovi, kasta regulaarselt, kuid mitte lasta mullal täiesti ära kuivada ega liiga märg olla. 4. Bambus

Kurry uudistega kodust

Panime põssatriibikule nimeks Kurry. Ta reageerib päris ilusti sellele nimele.Ta on hästi aktiivne kassipoeg, eriti päeva esimesel poolel.Ka on ta suur suhtleja. Algul tegi ta suu lahti ja sealt ei tulnud piuksugi välja. Nüüd aga muudkui räägib nn oma keeles, kurr ja njäu.Mu tütrel on suur magamistuba ja sinna nad suunduvad õhtul kell 23:00. Ühtegi suuremat piuksu rohkem ei kuule.Hommikul aga ärkab Kurry minu kõndimise peale üles ja hakkab haledasti näuguma. Pärast söömist algab mängutrall.Kurry mängib päris palju iseseisvalt ja hästi naljakalt. Lisaks hiilib ja jookseb ta üsna palju. Meile on mõned kassikasvatusraamatud kingitud jasealt lugesime, et Kurry sarnaneb bengali kassitõule.Ka söögiisu on Kurryl väga hea.Kurryle meeldib süles magada. Eriti päeva teisel poolel otsib ta istuvaid pereliikmeid, et nende sülle hüpata ja uinuda.Magamise ajal ajab ta päris tihti oma täpilise kõhukese taeva poole ja hästi pikaks. See on imearmas!Oleme käinud Västriku loomakliinikus ussirohtu s

9 lõhna mida teie kass ei salli

                                                     9 lõhna mida teie kass ei salli!  Kassid on väga suured puhtuse armastajad ja lisaks sellele ka väga pirtsakad teatud aroomide suhtes. Ei, teie kiisu pole lihtsalt valiv, vaid selle omaduse on talle kaasa andnud evolutsioon. Loomulikult ikka selleks, et teie kiisu oskaks vältida mürgist toitu või toitu mida ta ei saa seedida. On ka palju lõhnu mida teie kass armastab ent selles nimekirjas räägime üheksast lõhnast, mida kassid silmaotsaski ei salli! Kasside lõhnataju on 14 korda tugevam kui inimese oma. See aga ei tähenda, et teie kass kõiki aroome vihkaks, mida vihkavad teised kiisud. Või armastaks seda mida teised. Kõik kassid on omamoodi ent siiski on allpool väljatoodud lõhnad ühed enimlevinumad mida kassid vihkavad. 1. Tsitruselised  Kassid ei armasta absoluutselt tsitruselisi. Olgu siis selleks sidrun, laim, apelsin, greipfruut või muud sarnased viljad. Paljud kassipeletajad kasutavad tsitruseliste aroome, et kasse di