Otse põhisisu juurde

Miks mu kass mind limpsib?

Kassid teevad mitmeid asju, mis panevad meid imestama ja tekitavad küsimusi. Kas oled kunagi mõelnud, miks su kass sind limpsib?

Inimestena ei jookse me ringi ega limpsi neid, kes meile meeldivad. Oleme nüüd aga teada saanud, miks sinu kass sind limpsib.

Apelsin
Sa oled minu!

Nagu me kõik teame, „vannitavad“ kassid end sageli selleks, et püsida puhtad. Kassid on puhtuseetalonid ja võtavad enda puhastamist tõsiselt. Tänu kasside karedale keelele ja süljele eemaldavad nad edukalt oma karvkattest soovimatu mustuse. Põnev fakt: keskmine kass veedab 15-20% oma päevast end pestes.
"Kasside keel on kaetud väikeste näsadega, mis toimivad nii kammina, kui ta ennast hooldab, kui ka rasplina kõikide väikeste toidujäätmete kätte saamiseks luult või toidukausist,“ ütleb Marci Koski, sertifitseeritud kasside käitumise ja koolitamise konsultant ning Kassikäitumise lahendused omanik Washingtoni osariigis.

Lisaks ilmselgele pesemise funktsioonile limpsivad mitmed kassid end ka seetõttu, et see rahustab neid. Kui su kass oli kord väike kiisupoeg, limpsis emakass teda hoolitsusest. Kasside süljes leiduv valk (Fel d 1) on see, mis põhjustab osadel inimestel kassiallergiat.

Täpselt nagu sinu kassil on pea peal lõhnanäärmed, millega ta sind sõbralike peamänguseansside ajal "märgistab", on üks põhjus, miks sinu kass sind lakub, ka sinu kui oma territooriumi märgistamine. Kui plaanid lahkuda kodust pärast seda kui kass on sinu käsi või sõrmi limpsinud, on mõistlik enda käsi enne teistele külla minemist pesta, et olla arvestav nendega, kes on kasside vastu allergilised.
Sellegipoolest, kui su kass sind limpsib, võta seda komplimendina! Kassi vastu limpsimine ei ole soovitatav, kui sa just ei taha, et su suu oleks karvu täis.

Mis on see imeline lõhn, inimene?

Oled kunagi tähele pannud, et su kass limpsib sind koheselt pärast seda kui oled end kreemitanud, pesemast tulnud või valmistanud midagi köögis? Kass teeb seda, sest ta soovib maitset sellest, mis iganes sul peal on!

Mõned kassid lakuvad sind, sest soovivad tunda soolast maitset – sool koguneb päeva jooksul naturaalselt inimese kehale.

Vabandust, maa kutsub, inimene!

See selgitab nii mõndagi – paljud kassid limpsivad selleks, et saada sinu segamatut tähelepanu! Kassid ei saa sinu ees paberiga vehkida või saata sulle sõnumeid tähelepanu saamiseks, mistõttu võivad nad näugumisele lisaks sind limpsida, signaliseerimaks, et nad soovivad tähelepanu.

Kui su kass limpsib sind mänguliselt, näitamaks, et tahab saada pai või soovib mängida, on see sobilik. Kui märkad aga, et kass muutub neurootiliseks või hakkab selliselt käituma üha sagedamini, võta seda märgina sellest, et ta on stressis. Kassid käituvad kinnismõtteliselt kui nad on stressis või ärevil. See on nende omanikena meie töö selgitada välja, mis neid muretsema paneb.

Kas kassi rutiinis on hiljuti olnud muutuseid? Kassid on harjumuspärased olendid, kes arenevad rutiinist väljas olles. Pea seda meeles, kui su kass limpsib sind ühel hetkel ootamatult palju ja tema rutiinis on olnud muutusi. Näited rutiini häirimisest: uue pereliikme, inimese või teise looma, lisandumine perekonda, muudatused toitumises või söötmise ajakavas, hiljutine kolimine.

Olen sinu juures õnnelik! 

Kassid limpsivad end sageli enese rahustamiseks. Kui täheldad, et sinu kass peseb end sinu ees sageli, võta seda kui positiivset märki. Kass tunneb end sinu seltskonnas rahulikuna ja mugavalt. Kui kass lamab selja peal, on nad kõige haavatavamad. Seega kui ta teeb seda sinu juuresolekul, ei näe ta sind ohuna ning see on suurim usalduse märk, mida kass sulle näidata saab.

Kui kass limpsib sind aegajalt muretul ja armastaval viisil, on see märk sellest, et sa mõjud talle rahustavalt. Sellegipoolest lähevad mõned kassid limpsimisega hoogu selleks, et maandada stressi ja vältida stressorit, mistõttu on oluline, et hoiaksid oma kassi käitumisel silma peal. Näiteks kui su kass nurrub suletud silmadega ja lakub sind, on ta lihtsalt õnnelik

Pane tähele!

Kui täheldad, et sinu kass limpsib sind ülemäära, võib see olla märk, et ta jäi emast ilma või võeti pesakonnast ära liiga vara. Paljud meist on oma kassid tänavalt päästnud ja meil ei ole alati selget pilti tema ajaloost, kuid kui sul on, pea seda tegurit meeles kui tead kindlalt, et kass võeti pesakonnast noorelt ära.
Kui sinu kassi limpsimine muutub kinnisideeliseks ja seda ei saa peatada ka siis, kui üritad tema tähelepanu mujale suunata, võib see olla ohumärk millestki tõsisemast, näiteks stressist, ärevusest või haigusest.

Kas sul on vanem, pensionärist kass, kes on hiljuti hakanud sind limpsima? On aeg minna kiisuga arsti juurde, sest see võib olla märk hüpertüreoidismist, mis võib põhjustada kassides käitumise muutuseid.

Tõlkis: Keily Volkov
Allikas: Cole & Marmalade

Pildid: Apelsin

----------------------------
AITA MEIL AIDATA

Pesaleidja kuulub Vabaühenduste Liidu heade annetuste kogujate nimekirja ning järgib annetuste kogumise head tava.

Iga ülekantud euroga saad aidata Pesaleidja kassitoas ja hoiukodudes olevaid kasse ja koeri!

Palun anneta endale sobiv summa Pesaleidja MTÜ kontole:
EE647700771001866844 LHV Pank
EE102200221063071211 Swedbank
EE941010220247756220 SEB Pank
EE404204278613732108 Coop Pank
EE351700017003105966 Luminor Bank

Helista Pesaleidja MTÜ annetustelefonile:
900 0950 - kõne hind 50 €
900 0915 - kõne hind 15 €
900 0905 - kõne hind 5 €
Palun kuula ära kogu tervitustekst, muidu annetust ei toimu!

Kommentaarid

  1. Ma olen nii uhke ja õnnelik, et saan olla siin, et jagada seda tähelepanuväärset, imelist ja erakordset tunnistust, ma lihtsalt ei suuda praegu uskuda, et mu endine on siin koos minuga, palub kõiki oma halbu tegusid ja räägib mulle, kuidas ta tundis end kogu aeg tühjana ta oli ära, jättis mu maha ja tegi mulle nii palju haiget pärast lahutust, mis juhtus mõni kuu tagasi. Ja kogu see ime juhtus kohe pärast seda, kui ma palusin dr EGWALIlt abi, olen täna maailma kõige õnnelikum naine, ma ütleksin, et mul on endine jälle kõrval. See on ime minu ja mu pere jaoks ning igavene nauding ja rõõmsameelsus. Ma olen praegu nii õnnelik ega tea, kui palju väljendada oma tänu ja tunnustust dr EGWALI -le. Soovitan teda väga, kui vajate viivitamatut abi, kuna see on tagatud, usaldage mind.
    Saatke talle täna e -kiri /dregwalispellhome@gmail.com või kaudu
    WhatsApp: +2348122948392

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

7 TOATAIME, MIS ON SU KASSILE OHUTUD

1. Tups-rohtliilia ehk pruudislepp Oma väljakutsuva välimusega meelitab see taim ligi ka kõige passiivsemad kassid. Kuna taim ajab palju võsusid, on võimalus taime paljundada ja lemmikule oma taim jätta.  Hooldamine: Tups-rohtliilia ei vaja palju tähelepanu. Taim vajab valgust, aga saab ka hämaramas kohas hakkama. Kasta tuleb siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.   2. Palmid Palmide liike on väga palju erinevaid, kuid mitte kõik ei ole ohutud kasidele. Mõned ohutud palmilised on  oja-raveenepalm (majesty palm), kuldviljakpalm, hobusesaba palm ja salongipalm. Peale selle, et nad on karvapallidele ohutud, on palmid ka head õhupuhastajad. Hooldamine: Vajavad pigem palju valgust, kasta alles siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.  3. Vesipahhiira Tegemist on vähenõudliku taimega, mis on kassisõbralikkusele veel ka dekoratiivne.  Hooldamine:  Otsest päikesevalgust ei soovi, kasta regulaarselt, kuid mitte lasta mullal täiesti ära kuivada ega liiga märg olla. 4. Bambus

Kurry uudistega kodust

Panime põssatriibikule nimeks Kurry. Ta reageerib päris ilusti sellele nimele.Ta on hästi aktiivne kassipoeg, eriti päeva esimesel poolel.Ka on ta suur suhtleja. Algul tegi ta suu lahti ja sealt ei tulnud piuksugi välja. Nüüd aga muudkui räägib nn oma keeles, kurr ja njäu.Mu tütrel on suur magamistuba ja sinna nad suunduvad õhtul kell 23:00. Ühtegi suuremat piuksu rohkem ei kuule.Hommikul aga ärkab Kurry minu kõndimise peale üles ja hakkab haledasti näuguma. Pärast söömist algab mängutrall.Kurry mängib päris palju iseseisvalt ja hästi naljakalt. Lisaks hiilib ja jookseb ta üsna palju. Meile on mõned kassikasvatusraamatud kingitud jasealt lugesime, et Kurry sarnaneb bengali kassitõule.Ka söögiisu on Kurryl väga hea.Kurryle meeldib süles magada. Eriti päeva teisel poolel otsib ta istuvaid pereliikmeid, et nende sülle hüpata ja uinuda.Magamise ajal ajab ta päris tihti oma täpilise kõhukese taeva poole ja hästi pikaks. See on imearmas!Oleme käinud Västriku loomakliinikus ussirohtu s

9 lõhna mida teie kass ei salli

                                                     9 lõhna mida teie kass ei salli!  Kassid on väga suured puhtuse armastajad ja lisaks sellele ka väga pirtsakad teatud aroomide suhtes. Ei, teie kiisu pole lihtsalt valiv, vaid selle omaduse on talle kaasa andnud evolutsioon. Loomulikult ikka selleks, et teie kiisu oskaks vältida mürgist toitu või toitu mida ta ei saa seedida. On ka palju lõhnu mida teie kass armastab ent selles nimekirjas räägime üheksast lõhnast, mida kassid silmaotsaski ei salli! Kasside lõhnataju on 14 korda tugevam kui inimese oma. See aga ei tähenda, et teie kass kõiki aroome vihkaks, mida vihkavad teised kiisud. Või armastaks seda mida teised. Kõik kassid on omamoodi ent siiski on allpool väljatoodud lõhnad ühed enimlevinumad mida kassid vihkavad. 1. Tsitruselised  Kassid ei armasta absoluutselt tsitruselisi. Olgu siis selleks sidrun, laim, apelsin, greipfruut või muud sarnased viljad. Paljud kassipeletajad kasutavad tsitruseliste aroome, et kasse di