Otse põhisisu juurde

Kassi Toitmine



Siiani on laialt levinud arusaam, et kassi toiduks peavad olema kala ja piim. Kuid tervislikul kassi toitmisel tuleks hoopis lähtuda sellest, mida kassid nö. „looduses“ sööksid. Kõige looduslikum kassitoit on seega linnukesed ja närilised, ning kala ja piima söömine on pigem inimeste poolt külge poogitud komme. Kuid kuna tõenäoliselt ka kõige pühendunumad kassiomanikud oma kassile hiiri siiski püüdma ei hakka, võib piirduda linnulihaga. Kass on lihatoiduline loom ja ainuke taimne materjal mida ta looduses kätte saaks on saakloomade maosisu, seetõttu ka pudru ei ole kassile sobiv toit. Kass, kellel selleks võimalus on, püüab ja sööb ööpäevas keskmiselt 9 hiirt või lindu. Seega on ka tubastel kassidel kombeks üheksa korda päevas söömas käia ja toit peaks kassile pidevalt kättesaadav olema.Erandiks on ülekaalulised ja pissimisprobleemidega kassid keda tuleb enamasti sööta 2-3 korda ööpäevas. Joogiks on kassile värske vesi. Mõned kassid eelistavad juua mujalt kui oma joogikausist või lepivad ainult jooksva veega, ning siis peaks omanik jälgima, et kass iga päev piisavas koguses vett kätte saab. Keskmist kasvu kass vajab ööpäevas u. 2dl (klaasitäis) vett.

KASSILE SOBIVAD:

– Kanaliha ja kõik kana osad, kops, maks, süda, nii toorelt kui keedetult.
– Ka kalkuni- ja muude lindude liha
– Hakkliha, metslooma liha, lamba liha, ja ka loomade süda
– Valge kalaliha; hõbeheik, mintai kindlasti kuumutatult, 1-2 x nädalas
– Hapendatud piimatooted; hapukoor, hapupiim, keefir, maitsestamata jogurt, kodujuust
– Vahel harva keedumuna.


KODUS TEHTUD TOIT 4,5 kilosele kassile peaks olema järgmise koostisega:

• keedetud kanamaks 21g, keedetud valge riis 98g, keedetud kanaliha 21g, 7g toiduõli,soola0,5g, jodeeritud soola 0,5g,kaltsium karbonaati 0,7g • veiseliha keedetud 67g, riis 67g, kaltsium karbonaat 0,7, jodeeritud sool 0,1, sool 0,1 • 60g keedetud riisi,kartulit või makarone,40g liha(erinevad lihad,+kala+linnud+maks),10g rasva(kana või looma rasv ,toiduõli, kalaõli),1g soola, lisaks vitamiinipastat milles on vajalik tauriin grammidest tuleb täpselt kinni pidada, segu peenestada ja veega segada. Grammid on antud juba keedetud toidu kohta.Liha tähendab tõesti liha seda ei saa asendada konservi või siseorganitega. ja ikkagi ei pruugi selline toit koostiselt teie kassile sobida. 

KASSILE EI SOBI:

– Pudrud, leib, sai, makaronid
– Inimeste toit; sink, pasteet, vorst, hakklihakaste (sisaldavad alati säilitus-, värv- ja maitseaineid ja soola, mis kassi seedimisele ei sobi)
– Maiustused, küpsised ja shokolaad; sisaldavad suhkrut, mis kassile ei sobi ja shokolaad on loomadele suisa mürgine
– Toores piim; põhjustab enamusel loomadest kõhulahtisust, gaase või kõhukinnisust, kuna täiskasvanud loomad reeglina ei suuda seedida piimasuhkrut. Karv võib olla pidevalt lahti.
– Toores kala, räim; toorest kalast võib saada usse ning pidev rasvase kala söömine põhjustab tervisehäireid.1 pisike kilu 1x nädalas on lubatud.
– Maks; põhjustab tihti kõhulahtisust, pidevalt söötes ka raskeid tervisehäireid
– Toores muna või muna söötmine liiga tihti.
– Koeratoit on kassile absoluutselt sobimatu, sest ei sisalda piisavalt liha.


Kass võib toituda ka ainult kommertslikust kassitoidust ehk krõbinatest ja konservidest, kuid need peavad olema kvaliteetsed. Kõige otsesemalt näitab kvaliteeti hind. Tavalised toidupoodides ja teleris reklaamitavad kassitoidud (Kitekat, Darling, Lemmik, jne) on toodetud võimalikult odavatest toorainetest ning nad ei ole vitamiinide ja mineraalide osas kuigi tasakaalustatud. Tooraineks on põhiliselt lihakombinaatide ülejäägid (sabad, sarved, sõrad, hammastega lõualuud,karvadega nahk jne) mida inimeste vorsti sisse enam panna ei kõlba. Jahvatatud lihamassile lisatakse hõrgutavad maitse- ja lõhnaained juurde, pakendile pannakse värviline pilt peale ning kassiomanikud ostavad hea meelega. Kuid selline toit toob varem või hiljem kaasa mitmeid terviseprobleeme. Sagedasti esineb kassidel äkilisi seedeprobleeme (oksendamist, kõhulahtisust), karv on kõõmane ja lahti ning eriti isastel kassidel hakkab kusepõide moodustuma põieliiv või -kivid, tekivad pissimisprobleemid.Ainuke talutava kvaliteediga toidupoes müüdav toit on whiskas. Loomapoodides ning -kliinikutes müüdavad toidud (Royal canin, Hills, Specific, Virbac, Pro-plan, Eucanuba) on tunduvalt kallimad, kuid nad on täiesti oma hinda väärt. Nende toitude toorainena on kasutatud kvaliteetsemat liha ning erinevate toorainete kogused on erinevates partiides samad, mitte ei vaheldu vastavalt sellele millist toorainet parasjagu odavamalt saab. Selline toit on ka paremini seeduv, ehk siis kass saab samast kogusest toidust rohkem toitaineid kätte kui odavatest toitudest. Kassid hakkavad pikapeale sööma vähem, väljaheidete hulk väheneb, ning seega toakassidel kulub ka kassiliiva vähem. Saadaval on toidud kassidele erinevas vanuses ja erineva aktiivsusega, mis on tasakaalustatud toitainete, energia ja vitamiinide sisalduse poolest täpselt vastavalt kassi vajadustele.Ühe kassi toidule kulub umbes 10-13 euri/kuus. Lõigatud kassid vajavad sööki umbes 25% vähem kui samas kaalus lõikamata kassid. Kokkuvõttes, teie kass on see mida ta sööb!

Kommentaarid

  1. Kust saaks osta kaltsium karbonaati? Ja mis vahe on jodeeritud soolal ja soolal?

    VastaKustuta
  2. Miks peaks lihatoidulise, nagu tekst korduvalt rõhutab, looma toidust üle poole moodustama riis?

    VastaKustuta
  3. Minu kassi (6a steriliseeritud), õhtust kuni hommikuni toas, ülejäänud aja on õues ja vahel käib toas söömas, lemmiksöögid: Krõbinad -- Whiskasi tuunikala. Pehmed pakki söögid - suvaline , kuidas isu on. Oma toidud -- Eesti juust -ainult Estover, Hakkliha, Juustuvorst - ainult Rakvere. Värske räim - 4-5 tk korraga 1 kord kuus. Kilu ei söö, karvane kõht. Mis puutub vett, siis jutt värskest veest on jama. Toas olevat värsket vett kruusis ainult erandkorras. Õue pandus vesi, võib seista seal mitu päeva ja pidevalt joob.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

7 TOATAIME, MIS ON SU KASSILE OHUTUD

1. Tups-rohtliilia ehk pruudislepp Oma väljakutsuva välimusega meelitab see taim ligi ka kõige passiivsemad kassid. Kuna taim ajab palju võsusid, on võimalus taime paljundada ja lemmikule oma taim jätta.  Hooldamine: Tups-rohtliilia ei vaja palju tähelepanu. Taim vajab valgust, aga saab ka hämaramas kohas hakkama. Kasta tuleb siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.   2. Palmid Palmide liike on väga palju erinevaid, kuid mitte kõik ei ole ohutud kasidele. Mõned ohutud palmilised on  oja-raveenepalm (majesty palm), kuldviljakpalm, hobusesaba palm ja salongipalm. Peale selle, et nad on karvapallidele ohutud, on palmid ka head õhupuhastajad. Hooldamine: Vajavad pigem palju valgust, kasta alles siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.  3. Vesipahhiira Tegemist on vähenõudliku taimega, mis on kassisõbralikkusele veel ka dekoratiivne.  Hooldamine:  Otsest päikesevalgust ei soovi, kasta regulaarselt, kuid mitte lasta mullal täiesti ära kuivada ega liiga märg olla. 4. Bambus

Kurry uudistega kodust

Panime põssatriibikule nimeks Kurry. Ta reageerib päris ilusti sellele nimele.Ta on hästi aktiivne kassipoeg, eriti päeva esimesel poolel.Ka on ta suur suhtleja. Algul tegi ta suu lahti ja sealt ei tulnud piuksugi välja. Nüüd aga muudkui räägib nn oma keeles, kurr ja njäu.Mu tütrel on suur magamistuba ja sinna nad suunduvad õhtul kell 23:00. Ühtegi suuremat piuksu rohkem ei kuule.Hommikul aga ärkab Kurry minu kõndimise peale üles ja hakkab haledasti näuguma. Pärast söömist algab mängutrall.Kurry mängib päris palju iseseisvalt ja hästi naljakalt. Lisaks hiilib ja jookseb ta üsna palju. Meile on mõned kassikasvatusraamatud kingitud jasealt lugesime, et Kurry sarnaneb bengali kassitõule.Ka söögiisu on Kurryl väga hea.Kurryle meeldib süles magada. Eriti päeva teisel poolel otsib ta istuvaid pereliikmeid, et nende sülle hüpata ja uinuda.Magamise ajal ajab ta päris tihti oma täpilise kõhukese taeva poole ja hästi pikaks. See on imearmas!Oleme käinud Västriku loomakliinikus ussirohtu s

9 lõhna mida teie kass ei salli

                                                     9 lõhna mida teie kass ei salli!  Kassid on väga suured puhtuse armastajad ja lisaks sellele ka väga pirtsakad teatud aroomide suhtes. Ei, teie kiisu pole lihtsalt valiv, vaid selle omaduse on talle kaasa andnud evolutsioon. Loomulikult ikka selleks, et teie kiisu oskaks vältida mürgist toitu või toitu mida ta ei saa seedida. On ka palju lõhnu mida teie kass armastab ent selles nimekirjas räägime üheksast lõhnast, mida kassid silmaotsaski ei salli! Kasside lõhnataju on 14 korda tugevam kui inimese oma. See aga ei tähenda, et teie kass kõiki aroome vihkaks, mida vihkavad teised kiisud. Või armastaks seda mida teised. Kõik kassid on omamoodi ent siiski on allpool väljatoodud lõhnad ühed enimlevinumad mida kassid vihkavad. 1. Tsitruselised  Kassid ei armasta absoluutselt tsitruselisi. Olgu siis selleks sidrun, laim, apelsin, greipfruut või muud sarnased viljad. Paljud kassipeletajad kasutavad tsitruseliste aroome, et kasse di