Otse põhisisu juurde

10 JÕULUAHVATLUST MIS VÕIVAD OLLA KIISULE OHTLIKUD

Kui te ehite õhinas kodu võite märgata, et ka teie kass vahib suurte silmadega kõike säravat ja sätendavat. Ent see särav ja sätendav võib tema jaoks tähendada ohtu. Nooremad kassid armastavad uurida kulda ja karda, mis võib neid vigastada. Vanematele kassidele on ohtlikum jõulumöllust tulenev stress, mis toob esile haiguseid.
Loomulikult on võimalik veeta jõule rahus - kui pidada meeles allolevaid fakte ja juhtnööre!



1. JÕULUPUU
Mõelda vaid kui elevil on teie kass nähes kõiki kuusel olevaid ornamente. Tema jaoks tunduvad need kui mänguasjad! Ent kahjuks võib olla jõulupuu kasside jaoks ohtlik.
-Kuusevees pesitsevad pestisiidid ja muud kemikaalid. Hoidke kuusevesi peidus, kattes aluse rätiku, lina või hõbepaberiga.
-Ornamentide ning kuuseokste närimine võib põhjustada kasside sooltes ummistusi.
-Kassid võivad ka kuuse otsa ronida ning selle endaga ümber tõmmata, põhjustades endale välimisi kui ka sisemisi vigastusi.

Hoidke õrnad ning ohtlikud ehted oma kuusest eemal. Kui teie kass on puust siiski liiga huvitatud pange kuusk oma äraolekul ruumi, mille saate kassi eest sulgeda.

2.  KARD JA PAELAD
Kassid armastavad karda ning kõike millega saab lõputult mängida. Ent kinkepaber ja kinkepaelad on jällegi kasside jaoks ohtlikud. Kui kass peaks kinkepaela sööma võib see tekitada tema sisemuses ummistuse,  mis vajaks omakorda kiirkorralist operatsiooni.
Leidke ohutumad variandid mida kuusel ja kinkide pakkimisel kasutada. Riputage kard turvalisemalt kuuse kõrgematele okstele või muretsege paksem kinkepakend.

3. LILLED JA TAIMED
Jõululilled näevad kodus imeilusad välja ent võivad ka äratada huvi teie kiisus. Lisaks suurematele ohtudele võib kiisu ajada potid ümber või nendesse isegi oma häda teha. Aga suurem oht seisneb selles kui teie kiisu taime sööb.

Jõulutäht on kassidele ohtlik aga ta pole niivõrd mürgine kui näiteks puuvõõriku või astelpõõsa oks. Väga ohtlikud on ka liilia ja amarüll. Kõige mõistlikum on eemaldada ohtlikud taimed kodust. Ja kui siiski jõulutähe soov on suur, saab alati osta kunsttaime.

4. KÜÜNLAD JA KAMINAD
Kassid naudivad väga soojust ent paljud neist võivad minna elavale tulele liigagi lähedale, eriti kui tegu on noorema kiisuga. Teie kiisu võib kogemata oma vurre põletada või küünla ümber ajada ja põhjustada tulekahju.

Alati hoidke küünlad kassidest võimalikult ohutus kauguses ja ärge jätke küünlaid ega kaminat põlema kui teid pole läheduses. Kasutage kaminal kaitsevõre, et kass ei saaks tulele liiga lähedale ega põletaks oma tundlikke käpakesi vastu kuuma pinda ära.



5. ELEKTRIJUHTMED
Teie kassile võib elektrijuhe tunduda kui järjekordne mänguasi. Eriti huvitavad on just nimelt jõulutuled kuna need ju sädelevad ja vilguvad! Kui te kass proovib jõulutulukestega mängida võib ta saada elektrilöögi või põletada end ära.
Kindlasti riputage jõulutuled nii, et ükski osa juhtmetest ei ripuks vastu põrandat ega ärataks teie kiisu tähelepanu. Hoidke tulukesed kassidest turvalises kauguses.

6. JÕULUTOIT
Mõnusad toiduvalmistamise aroomid tõmbavad ligi ka teie kassi. Kindlasti võite kiisule anda pühade puhul head ja paremat süüa ent tuleb olla tähelepanelik mida ta võib ja ei või suhu panna. Õnneks toidud nagu avokaado, šokolaad ja sibul, mis on kassidele väga ohtlikud, ei tekita neist erilist huvi.
Ent siiski ei tohiks kiisule anda ohtralt lisatoitu nagu näiteks pannilt nõrguvat järelejäänud rasva või koogi pealt vahukoort. Soolased toidud, piimatooted, rasvased toidud ja ületoitmine põhjustab kassidel kõhulahtisust ja oksendamist.
Natukene maiust on täiesti okei aga üle ei tohiks pingutada! Just nagu iseenda menüüga.

7.  KOSTÜÜMID 
Kassid on imearmsad ilma kostüümideta ent koos nendega on nunnumeeter laes! Kes ei tahaks oma kassile selga panna jõuluvana kostüümi või päkapiku mütsi. Kassidele see aga üldse ei meeldi, eriti kui panna neile midagi pähe.
Ennem kui oma kassile kostüümi selga panete, mõelge kas see on seda lisastressi väärt. Pühade ajal on niigi palju stressi nii teile kui teie kiisule.

8. KÜLALISED
Jõulud on rahu ja puhkamise aeg. Aga rahu ja puhkamine tähendab paljude jaoks pereliikmete külastamist, lobisemist ja veini nautimist, kõvahäälselt laulmist ja uuel aastal ka ilutulestikku. Mida arvavad sellest aga kassid?
Kassid on häälte suhtes väga tundlikud. Paljud neist on ka võõraste läheduses väga arad. Kõik see möll võib teie kassile suurt stressi põhjustada.
Kui kutsute külalised paluge neil uksed enda järelt sulgeda, et kass põgenema ei saaks. Tehke kassile hea ja mugav peidukoht. Või veelgi parem - eraldage kass vaiksemasse tuppa koos toidu, vee ja liivakastiga ning paluge külalistel mitte sinna ruumi minna. Nii saab kass olla rahulikult mürast eemal ja natukene pühade möllust lõõgastuda.

9. REISIPLAANID
Kui kavatsete see aasta reisida siis kas teie kass tuleb teiega koos? On teie kiisu harjunud reisima? Kui mitte siis tuleb kindlaks teha kuhu kiisu seniks jätta ja kes tema eest hoolitseb. Kassihotell on variant ent paljudele kassidele tekitab see lisastressi.

Parim variant oleks jätta kiisu üksinda koju ja otsida loomale hoidja, kes kassi vähemalt korra või kaks päevas vaatamas käiks, puhastaks liivakasti ja paneks süüa. Selleks võib olla lähedane sõber või kasvõi kolleeg. Ning kindel on, et saate oma kassist ka igapäevase armsa selfie.

10.  KASS KINGIKS 
Kingituste tegemine on väga armas ja tore asi. Ning võibolla mõtlete, et tore oleks sõbrale või tema lapsele kinkida kassike. Ent tihtipeale unustatakse kiisu peale jõuluhooaega ära ja viiakse tagasi varjupaika. Ja paljudel inimestel pole ka aega ega soovi tegeleda uue pereliikmega.

Kassi omamine on suur samm ja seega tuleb kindlaks teha, et inimene soovib kassi ja kingitus tuleb temaga läbi arutleda.







SELLEKS, ET PÄÄSTA ROHKEM LOOMI, ON MEIL TARVIS SINU ABI.
Annetust on võimalik teha helistades Pesaleidja MTÜ annetustelefonile:
900 0950 - kõne hind 50€
900 0915 - kõne hind 15€
900 0905 - kõne hind 5€
Palun kuula ära kogu tervitustekst, muidu annetust ei toimu!
Või tehes annetuse Pesaleidja MTÜ kontodele:
EE102200221063071211 Swedbank
EE941010220247756220 SEB Pank
EE351700017003105966 Luminor Bank
EE647700771001866844 LHV Pank
Selgitusse kirjuta palun "KASS"!
Iga annetatud euro aitab! 💚

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

7 TOATAIME, MIS ON SU KASSILE OHUTUD

1. Tups-rohtliilia ehk pruudislepp Oma väljakutsuva välimusega meelitab see taim ligi ka kõige passiivsemad kassid. Kuna taim ajab palju võsusid, on võimalus taime paljundada ja lemmikule oma taim jätta.  Hooldamine: Tups-rohtliilia ei vaja palju tähelepanu. Taim vajab valgust, aga saab ka hämaramas kohas hakkama. Kasta tuleb siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.   2. Palmid Palmide liike on väga palju erinevaid, kuid mitte kõik ei ole ohutud kasidele. Mõned ohutud palmilised on  oja-raveenepalm (majesty palm), kuldviljakpalm, hobusesaba palm ja salongipalm. Peale selle, et nad on karvapallidele ohutud, on palmid ka head õhupuhastajad. Hooldamine: Vajavad pigem palju valgust, kasta alles siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.  3. Vesipahhiira Tegemist on vähenõudliku taimega, mis on kassisõbralikkusele veel ka dekoratiivne.  Hooldamine:  Otsest päikesevalgust ei soovi, kasta regulaarselt, kuid mitte lasta mullal täiesti ära kuivada ega liiga märg olla. 4. Bambus

Kurry uudistega kodust

Panime põssatriibikule nimeks Kurry. Ta reageerib päris ilusti sellele nimele.Ta on hästi aktiivne kassipoeg, eriti päeva esimesel poolel.Ka on ta suur suhtleja. Algul tegi ta suu lahti ja sealt ei tulnud piuksugi välja. Nüüd aga muudkui räägib nn oma keeles, kurr ja njäu.Mu tütrel on suur magamistuba ja sinna nad suunduvad õhtul kell 23:00. Ühtegi suuremat piuksu rohkem ei kuule.Hommikul aga ärkab Kurry minu kõndimise peale üles ja hakkab haledasti näuguma. Pärast söömist algab mängutrall.Kurry mängib päris palju iseseisvalt ja hästi naljakalt. Lisaks hiilib ja jookseb ta üsna palju. Meile on mõned kassikasvatusraamatud kingitud jasealt lugesime, et Kurry sarnaneb bengali kassitõule.Ka söögiisu on Kurryl väga hea.Kurryle meeldib süles magada. Eriti päeva teisel poolel otsib ta istuvaid pereliikmeid, et nende sülle hüpata ja uinuda.Magamise ajal ajab ta päris tihti oma täpilise kõhukese taeva poole ja hästi pikaks. See on imearmas!Oleme käinud Västriku loomakliinikus ussirohtu s

9 lõhna mida teie kass ei salli

                                                     9 lõhna mida teie kass ei salli!  Kassid on väga suured puhtuse armastajad ja lisaks sellele ka väga pirtsakad teatud aroomide suhtes. Ei, teie kiisu pole lihtsalt valiv, vaid selle omaduse on talle kaasa andnud evolutsioon. Loomulikult ikka selleks, et teie kiisu oskaks vältida mürgist toitu või toitu mida ta ei saa seedida. On ka palju lõhnu mida teie kass armastab ent selles nimekirjas räägime üheksast lõhnast, mida kassid silmaotsaski ei salli! Kasside lõhnataju on 14 korda tugevam kui inimese oma. See aga ei tähenda, et teie kass kõiki aroome vihkaks, mida vihkavad teised kiisud. Või armastaks seda mida teised. Kõik kassid on omamoodi ent siiski on allpool väljatoodud lõhnad ühed enimlevinumad mida kassid vihkavad. 1. Tsitruselised  Kassid ei armasta absoluutselt tsitruselisi. Olgu siis selleks sidrun, laim, apelsin, greipfruut või muud sarnased viljad. Paljud kassipeletajad kasutavad tsitruseliste aroome, et kasse di