Otse põhisisu juurde

Märgid, et Su kassil on valus

Kassid on väga stoilised loomad ning nad oskavad valu hästi varjata. Ebatavalise käitumise märkamiseks on tihtipeale vaja neid jälgida lähedalt ja üpris ettevatlikult. Ükski kassiomanik ei soovi, et nende kallis kiisu vaikides kannatama peaks. Et valu kiirelt märgata, tõime välja seitse abistavat näpunäidet, kuidas ja milliseid märke tähele panna. 


Kus on kiisu?

Valudes kass võib end stressi tõttu ära peita, et seal rahulikult valuga toime tulla. Inimesed lebavad valu tundes voodis - eemalduvad teistest inimestest, suhtlusest ning füüsilisest tegevusest, niisamuti toimetavad ka kaslased. Kasside käitumine ei ole alati ennustatav, kuid kui Sa märkad, et peitu pugemine muutub osaks igapäevarutiinist, vii kass igaks juhuks loomaarsti juurde tervisekontrolli.

Äkilised muutused käitumises

Kas Su kass on tüüpiliselt sülekass ning loomult väga rahulik kuid äkitselt märkad, et ta on ärritunud: hammustab, küünistab või sisiseb? Äkiline ja ettearvamatu käitumismuudatus võib olla üks märk, mis viitab, et Su kassil on valus. See kehtib eriti siis, kui inimene katsub või liigutab kassi valulikku kehaosa. Kassid ei saa öelda: "Hei, peremees, mul on valus. Palun ära katsu mind!" Nende viis selle väljendamiseks on oma käitumise muutmine. Kui tundsid eelnevas lõigus ära oma kassi- palun võta oma loomaarstiga ühendust. 

Liigne nurrumine 

Me teame, et kassi nurrumine näitab, et ta on rahulolev, kuid kassid võivad oma võimsat nurrumist kasutada vajadusel ka iseenese ravimiseks. Kassi nurrumine vibreerib 25-150 HZ juures, see on sama sagedus, mis abistab füüsiliselt terveneda ning mis suurendab luude tihedust. 

Muutused aktiivsuses

Kui oleme haiged, siis tunneme end üldjuhul ka loiu ning kurnatuna. Ka see kehtib kasside puhul. Kui Su kassil on valus, siis võib ta seda Sulle näidata täielikult paigale jäämisega või oma aktiivsuse piiramisega. Kui Su tavapäraselt hüperaktiivne kass on järsku väga tagasihoidlik ning rahulik, siis peaksid nad igaks juhuks loomaarsti juurde viima. Parem karta, kui kahetseda. 

Muutused söögiisus ning vedeliku tarbimises

Kui Su kassil on valus, siis võib ta tavapärane isu väga palju väheneda. Paljud kassid on toidu osas valivad, kuid kui Su tavapäraselt näljane kass ei tunne üldse huvi oma kausi sisemuse vastu ning tema dieet ei ole lähiajal muutunud - jälgi teda hoolsalt. Mõne kassi puhul, keda vaevab valu, ilmneb see vee joomises. Juuakse kas tavapärasest palju vähem, või vastupidiselt väga palju rohkem.
Kui Su kass joob väga palju, võib see tähendada mitmeid asju. See võib viidata stressile, närvilisusele, mõnele ainevahetuse haigusele. Samuti võib see viidata diabeedile, kroonilisele neeruhaigusele või kilpnäärme ületalitusele.
Seda, et kass ei söö ega joo nii nagu tavaliselt, võib põhjustada valu suupiirkonnas. Võib juhtuda et ta seostab tegevust valuga, mida ta kogeb. 

Muutused liivakasti kasutamise

Nagu varem mainitud sai - kui kass joob liiga palju vett, siis suure tõenäosusega urineerivad nad ka tavalisest rohkem. Kui kass tunneb valu oma seljas, siis võib see põhjustada neile ebameeldivusi liivakasti sisenemisel ning sealt väljumisel. Sellisel  juhul võib juhtuda, et nad pissivad liivakastist välja, nurga taha. Samuti võib muutuda ka nende seedetrakti tavapärane talitus, mille tõttu võib kass kogeda kõhukinnisust. Liivakasti puhastamine ei ole tavaliselt loomaomanike lemmiktegevus, kuid regulaarse puhastamise tagajärjel mõistad paremini oma lemmiku normaalset ainevahetust ning muutused ei jää märkamata.

Enda liialdane puhastamine

Kui su kassil on haav või mõni piirkond, mis neile valu tekitab, siis võivad nad kogu oma tähelepanu selle ala puhastamisele suunata. Et puhtust hoida, pesevad kassid end ise - seega tunne muret alles siis, kui märkad, et kass mingit kindlat piirkonda väga-väga hoolikalt ning pikka aega lakub.  

Kõige tavapärasemateks märkideks, mis viitavad sellele, et Su lemmik kannatab valu on:

  • Lonkamine
  • Raskused hüppamisel
  • Ebanormaalselt kõndimine 
  • Vastumeelsus liikumisele
  • Peitu pugemine
  • Enda eest mitte hoolitsemine (kass ei puhasta ennast)
  • Huvi kaotamine (nt mängu vastu)
  • Söögiisu puudumine
  • Aktiivsuse vähenemine
  • Üldise meeleolu muutumine
  • Temperamentseks muutumine
  • Küürutamine
  • Kaalust juurde- või alla võtmine
  • Kindla kehapiirkonna lakkumine
  • Pea madalal hoidmine
  • Kontrollimatu silmade pilgutamine
  • Toitumise muutumine
  • Urisemine
  • Valust näugumine
  • Silmade kinni hoidmine
  • Saba liputamine
  • Raskuste kogemine urineerimisel
  • Negatiivse reaktsiooni väljendamine mingile alale surve avaldamisel
  • Hästi valgustatud ruumide vältimine

Pea meeles, et Sina vastutad oma kassi tervise eest ning valu tunnuseid varakult märgates jõuab Sinu kass kiiremini veterinaari juurde ravile. 

Originaalpostitus: Cole & Marmalade

Kommentaarid

  1. Ma olen nii uhke ja õnnelik, et saan olla siin, et jagada seda tähelepanuväärset, imelist ja erakordset tunnistust, ma lihtsalt ei suuda praegu uskuda, et mu endine on siin koos minuga, palub kõiki oma halbu tegusid ja räägib mulle, kuidas ta tundis end kogu aeg tühjana ta oli ära, jättis mu maha ja tegi mulle nii palju haiget pärast lahutust, mis juhtus mõni kuu tagasi. Ja kogu see ime juhtus kohe pärast seda, kui ma palusin dr EGWALIlt abi, olen täna maailma kõige õnnelikum naine, ma ütleksin, et mul on endine jälle kõrval. See on ime minu ja mu pere jaoks ning igavene nauding ja rõõmsameelsus. Ma olen praegu nii õnnelik ega tea, kui palju väljendada oma tänu ja tunnustust dr EGWALI -le. Soovitan teda väga, kui vajate viivitamatut abi, kuna see on tagatud, usaldage mind.
    Saatke talle täna e -kiri /dregwalispellhome@gmail.com või kaudu
    WhatsApp: +2348122948392

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

7 TOATAIME, MIS ON SU KASSILE OHUTUD

1. Tups-rohtliilia ehk pruudislepp Oma väljakutsuva välimusega meelitab see taim ligi ka kõige passiivsemad kassid. Kuna taim ajab palju võsusid, on võimalus taime paljundada ja lemmikule oma taim jätta.  Hooldamine: Tups-rohtliilia ei vaja palju tähelepanu. Taim vajab valgust, aga saab ka hämaramas kohas hakkama. Kasta tuleb siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.   2. Palmid Palmide liike on väga palju erinevaid, kuid mitte kõik ei ole ohutud kasidele. Mõned ohutud palmilised on  oja-raveenepalm (majesty palm), kuldviljakpalm, hobusesaba palm ja salongipalm. Peale selle, et nad on karvapallidele ohutud, on palmid ka head õhupuhastajad. Hooldamine: Vajavad pigem palju valgust, kasta alles siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.  3. Vesipahhiira Tegemist on vähenõudliku taimega, mis on kassisõbralikkusele veel ka dekoratiivne.  Hooldamine:  Otsest päikesevalgust ei soovi, kasta regulaarselt, kuid mitte lasta mullal täiesti ära kuivada ega liiga märg olla. 4. Bambus

Kurry uudistega kodust

Panime põssatriibikule nimeks Kurry. Ta reageerib päris ilusti sellele nimele.Ta on hästi aktiivne kassipoeg, eriti päeva esimesel poolel.Ka on ta suur suhtleja. Algul tegi ta suu lahti ja sealt ei tulnud piuksugi välja. Nüüd aga muudkui räägib nn oma keeles, kurr ja njäu.Mu tütrel on suur magamistuba ja sinna nad suunduvad õhtul kell 23:00. Ühtegi suuremat piuksu rohkem ei kuule.Hommikul aga ärkab Kurry minu kõndimise peale üles ja hakkab haledasti näuguma. Pärast söömist algab mängutrall.Kurry mängib päris palju iseseisvalt ja hästi naljakalt. Lisaks hiilib ja jookseb ta üsna palju. Meile on mõned kassikasvatusraamatud kingitud jasealt lugesime, et Kurry sarnaneb bengali kassitõule.Ka söögiisu on Kurryl väga hea.Kurryle meeldib süles magada. Eriti päeva teisel poolel otsib ta istuvaid pereliikmeid, et nende sülle hüpata ja uinuda.Magamise ajal ajab ta päris tihti oma täpilise kõhukese taeva poole ja hästi pikaks. See on imearmas!Oleme käinud Västriku loomakliinikus ussirohtu s

9 lõhna mida teie kass ei salli

                                                     9 lõhna mida teie kass ei salli!  Kassid on väga suured puhtuse armastajad ja lisaks sellele ka väga pirtsakad teatud aroomide suhtes. Ei, teie kiisu pole lihtsalt valiv, vaid selle omaduse on talle kaasa andnud evolutsioon. Loomulikult ikka selleks, et teie kiisu oskaks vältida mürgist toitu või toitu mida ta ei saa seedida. On ka palju lõhnu mida teie kass armastab ent selles nimekirjas räägime üheksast lõhnast, mida kassid silmaotsaski ei salli! Kasside lõhnataju on 14 korda tugevam kui inimese oma. See aga ei tähenda, et teie kass kõiki aroome vihkaks, mida vihkavad teised kiisud. Või armastaks seda mida teised. Kõik kassid on omamoodi ent siiski on allpool väljatoodud lõhnad ühed enimlevinumad mida kassid vihkavad. 1. Tsitruselised  Kassid ei armasta absoluutselt tsitruselisi. Olgu siis selleks sidrun, laim, apelsin, greipfruut või muud sarnased viljad. Paljud kassipeletajad kasutavad tsitruseliste aroome, et kasse di