Otse põhisisu juurde

HOIUKODUNDUSEST - Liis räägib oma loo

KUIDAS MINUST HOIUKODU SAI - VIRKO LUGU

Minu ja Virko lugu sai alguse eelmise aasta novembris, kui nägin Pesaleidja Facebooki grupis abipalvet, kus kassil oli hädasti hoiukodu vaja. Mainin kohe ära, et vabatahtlikuna näen selliseid abipalveid igapäevaselt, kui mitte mitu korda päevas. Ma ei olnud enne seda isegi hoiukoduks hakkamise peale mõelnud. Mis siis muutus?
Lähme tagasi selle abipalve juurde. See hädaline, kes kuskil mu hingesopi sügavustes kraapima hakkas, oli Virko. Ma ei tea siiani, mis oli see miski, mis sundis mind teda enda juurde võtma. Äkki oli see sarnasus mu esimese kassiga? Tema kohati eriskummaline välimus? Peale vestlust elukaaslasega otsustasime, et Virko tuleb meile.
Virko oli päris raske saatusega kassike. Ta oli Pesaleidjasse sattunud Narvast, siis koju kolinud, siis tänavale visatud ning seejärel lõpetas ta saatuse tahtel uuesti Pesaleidjas. Ta oli vaid viieaastane, ehk potentsiaali kellelegi veel pikki aastaid palju rõõmu pakkuda oli rohkem kui küll. Paraku olid mitmed inimesed selle kassikesega väga ebaõiglaselt käitunud.

Öö enne Virko tulekut oli mul üsna unetu. Peast käis sada mõtet läbi ja uni lihtsalt ei tulnud. Eelkõige tegi mulle muret see, et Virko ei pruugi hakata mu kassidega läbi saama. Tühipaljas mõte sellest, et Virko võiks teha oma hädasi mujale kui liivakasti, tekitas lihtsalt õudu. Kuigi mul endal on juba üsna pikk kassipidamiskogemus, andis mulle palju julgust juurde see, et oleksin saanud oma muredega teiste Pesaleidja vabatahtlike poole pöörduda. Alati on ju lihtsam tegutseda, kui tead, et keegi on vajadusel nõu ja jõuga abiks.

Järgmisel päeval läksin Virkole järgi. Peale poolt tundi autosõitu ning Virko kaeblikku kräunumist jõudsime lõpuks koju. Toas tegin puuriukse lahti ning eeldasin, et kass jookseb kuhugi peitu ja redutab seal mõne tunni. Olime võtnud mõned kuud tagasi Pesaleidjast kassi, kes tundis alguses kõige tundmatu ees kohutavat hirmu, seetõttu polnud teda esimesed kolm päeva nähagi. Esialgsetest raskustest hoolimata sai temast üsna lühikese ajaga suur inimeste sõber. Eeldasin, et uus koht, uued inimesed ja võõrad loomad hirmutavad Virkot. Enda suureks üllatuseks eksisin. Virko astus puurist välja ja hakkas ringi kõndima, nagu ta oleks juba pikka aega meie juures elanud. Esmakohtumine meie tujuka kassiproua Whiskersiga läks väga rahumeelselt - olin valmis vähemalt mõneks kõhinaks või urinaks, kuid peale ninade kokkupaneku ei juhtunud midagi. Kassipoiss Bandiit oli uuest kiisut märksa rohkem huvitatud, käis tal kogu aeg järel ning tahtis nuuskida. Hiljem said neist väga suured sõbrad, kes üksteise nägu pesid ning kaisus magasid.

Virko oli meie juures kohe algusest peale väga tubli. Kiisudega oli läbisaamine hea, mu laste kilkamisest ta välja ei teinud ning koer ei pakkunud talle absoluutselt huvi. "Õnnetusi" ei juhtunud mitte ühelgi korral. Annaksin siinkohal ka sellega seoses ühe hea nipi - mida rohkem liivakaste, seda uhkem! Meil oli majas igal kassil oma kast, kõik olid pandud maja erinevatesse osadesse. Mitme kasti olemasolu vähendab "õnnetuse" juhtumise tõenäosust märgatavalt. Elu Virkoga tundus sel hetkel väga hästi minevat ning tundus, et nüüd ei olegi enam muud, kui talle päriskodu leida. Siiski juhtus ootamatu, milleks ma ei olnud üldse valmis. Virkol tekkisid tervisemured.

Virko oli meie juures olnud umbes nädala, kui avastasin, et tal tuleb suust üsna ebameeldivat lõhna. Lähemal vaatlusel selgus, et tal olid ka igemed punased, mistõttu sai võetud ette teekond kliinikusse. Kliinikust sain üsna hirmutavad uudised. Nimelt oli Virkol lõua all munataoline moodustis, mille puhul arst ei osanud öelda, on see põletik või vähk. Arst eemaldas moodustise sisu ning saatis proovid analüüsimiseks, et kindlaks teha, millega tegu. Vähk lõualuus oleks tähendanud surmaotsust, kuna sealt poleks olnud seda võimalik eemaldada. Meil ei jäänud sel hetkel muud üle, kui ainult loota, et vastus oleks lootustandev.
Olukord oli murettekitav ja ärev, lisaks pidin hakkama Virkole antibiootikume ja valuvaigisteid andma. Need konkreetsed antibiootikumid ei olnud ebameeldiva maitsega, seega sain tableti lihtsalt luskikaga purustada ning kiisueine sisse segada. Ka valuvaigisti andmine ei olnud keerukas - vajalik kogus tuli lihtsalt süstlaga suhu lasta. Kuna mul on kodus mitu kassi, pidin hoolega jälgima, et antibiootikumidega segatud toitu sööks ainult Virko. See oli ka ainus murekoht kogu protsessi juures, muidu oli ravimite andmine imelihtne. Peale nädalakest ootamist tuli ka analüüside vastus - Virkol ei ole vähk, vaid põletik, mis on täielikult ravitav! Kuna põletik oli väga tugev, pidi Virko tervelt kuu aega antibiootikume saama.

Peale seda, kui Virkol moodustis eemaldati ja ta hakkas ravi saama, hakkasin nägema tema tõelist olemust. Väga võimalik, et enne arstilkäiku oli tal valus, kuid kassid on oma ebamugavuse varjamises väga osavad. Virko sai Bandiidiga suurteks sõpradeks, koos hakati tagaajamismänge mängima ning kaisus magama. Virko hakkas ka meiega rohkem suhtlema. Kui ta ennem hoidis pigem omaette, siis nüüd hakkas ta pai tahtma, öösiti meie jalgade juures magama ning harv ei olnud ka juhus, kui ta meid sõbraliku mjäuga hommikuti tervitas. Ta sai meile lühikese ajaga väga armsaks.
Tavaliselt on ikka nii, et iga kurvalt alanud muinasjutt saab õnneliku lõpu ning täpselt sama juhtus ka Virkoga. Tema pikad seiklused lõppesid selle aasta jaanuaris, kui ta kolis oma päriskoju! Ja nii ta elas õnnelikult elupäevade lõpuni... :)

Hoiukoduks olemine on ääretult vahva kogemus ja ei nõua sidumist aastateks. Alustada saab mõne vahva kassipojaga, kelle hoidmisperiood on pigem alati lühike.
Loe Pesaleidja hoiukoduks saamise kohta lähemalt: https://www.pesaleidja.ee/pesaleidja-hoiukodud/

SELLEKS, ET PÄÄSTA ROHKEM KODUTUID LOOMI, ON MEIL TARVIS SINU ABI.

💚 Püsiannetajaks on kõige mugavam hakata meie kodulehel olevate pangalinkide abil ➡️ https://www.pesaleidja.ee/anneta/

💚 Ühekordset annetust on lisaks võimalik teha helistades Pesaleidja MTÜ annetustelefonile:
900 0950 - kõne hind 50 EUR
900 0915 - kõne hind 15 EUR
900 0905 - kõne hind 5 EUR
NB! Palun kuula ära kogu tervitustekst, muidu annetust ei toimu!

💚 Samuti saab annetust teha Pesaleidja MTÜ kontodele:
EE647700771001866844 LHV Pank
EE102200221063071211 Swedbank
EE941010220247756220 SEB Pank
EE404204278613732108 Coop Pank
EE351700017003105966 Luminor Bank
Selgitusse kirjuta palun “Blogi"!

PS! Annetustest saadud raha kasutatakse 100%-liselt kodutute loomade abistamiseks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

7 TOATAIME, MIS ON SU KASSILE OHUTUD

1. Tups-rohtliilia ehk pruudislepp Oma väljakutsuva välimusega meelitab see taim ligi ka kõige passiivsemad kassid. Kuna taim ajab palju võsusid, on võimalus taime paljundada ja lemmikule oma taim jätta.  Hooldamine: Tups-rohtliilia ei vaja palju tähelepanu. Taim vajab valgust, aga saab ka hämaramas kohas hakkama. Kasta tuleb siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.   2. Palmid Palmide liike on väga palju erinevaid, kuid mitte kõik ei ole ohutud kasidele. Mõned ohutud palmilised on  oja-raveenepalm (majesty palm), kuldviljakpalm, hobusesaba palm ja salongipalm. Peale selle, et nad on karvapallidele ohutud, on palmid ka head õhupuhastajad. Hooldamine: Vajavad pigem palju valgust, kasta alles siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.  3. Vesipahhiira Tegemist on vähenõudliku taimega, mis on kassisõbralikkusele veel ka dekoratiivne.  Hooldamine:  Otsest päikesevalgust ei soovi, kasta regulaarselt, kuid mitte lasta mullal täiesti ära kuivada ega liiga märg olla. 4. Bambus

Kurry uudistega kodust

Panime põssatriibikule nimeks Kurry. Ta reageerib päris ilusti sellele nimele.Ta on hästi aktiivne kassipoeg, eriti päeva esimesel poolel.Ka on ta suur suhtleja. Algul tegi ta suu lahti ja sealt ei tulnud piuksugi välja. Nüüd aga muudkui räägib nn oma keeles, kurr ja njäu.Mu tütrel on suur magamistuba ja sinna nad suunduvad õhtul kell 23:00. Ühtegi suuremat piuksu rohkem ei kuule.Hommikul aga ärkab Kurry minu kõndimise peale üles ja hakkab haledasti näuguma. Pärast söömist algab mängutrall.Kurry mängib päris palju iseseisvalt ja hästi naljakalt. Lisaks hiilib ja jookseb ta üsna palju. Meile on mõned kassikasvatusraamatud kingitud jasealt lugesime, et Kurry sarnaneb bengali kassitõule.Ka söögiisu on Kurryl väga hea.Kurryle meeldib süles magada. Eriti päeva teisel poolel otsib ta istuvaid pereliikmeid, et nende sülle hüpata ja uinuda.Magamise ajal ajab ta päris tihti oma täpilise kõhukese taeva poole ja hästi pikaks. See on imearmas!Oleme käinud Västriku loomakliinikus ussirohtu s

9 lõhna mida teie kass ei salli

                                                     9 lõhna mida teie kass ei salli!  Kassid on väga suured puhtuse armastajad ja lisaks sellele ka väga pirtsakad teatud aroomide suhtes. Ei, teie kiisu pole lihtsalt valiv, vaid selle omaduse on talle kaasa andnud evolutsioon. Loomulikult ikka selleks, et teie kiisu oskaks vältida mürgist toitu või toitu mida ta ei saa seedida. On ka palju lõhnu mida teie kass armastab ent selles nimekirjas räägime üheksast lõhnast, mida kassid silmaotsaski ei salli! Kasside lõhnataju on 14 korda tugevam kui inimese oma. See aga ei tähenda, et teie kass kõiki aroome vihkaks, mida vihkavad teised kiisud. Või armastaks seda mida teised. Kõik kassid on omamoodi ent siiski on allpool väljatoodud lõhnad ühed enimlevinumad mida kassid vihkavad. 1. Tsitruselised  Kassid ei armasta absoluutselt tsitruselisi. Olgu siis selleks sidrun, laim, apelsin, greipfruut või muud sarnased viljad. Paljud kassipeletajad kasutavad tsitruseliste aroome, et kasse di