Otse põhisisu juurde

Kuidas määrata kassi eeldatav vanusevahemik?

Tänavalt päästetud või varjupaigast adopteeritud karvapalli vanust on raske määrata, eriti juhul, kui tegemist on täiskasvanud kassiga. Sellegi poolest oleks oluline seda teada, et pakkuda uuele pereliikmele tema eale vastavat hoolt. Täpsema vanuse kindlaks tegemiseks oleks kõige õigem pöörduda veterinaari poole, kuid antud postituses toome välja mõningad moodused, kuidas ise eeldatav vanus määrata.


Hambad

Haigutav kass
     Allikas: Pexels

Kõige lihtsam on kassi vanust määratleda, kui ta on alles nooruke. Kassipoegadele tulevad hambad teise ja neljanda nädala vahel. 3 – 4 kuuselt asenduvad beebihambad püsivate hammastega, mis üldjuhul kinnistuvad lõplikult 6 kuuselt. Seetõttu on ka oluline pidada meeles, et beebihambad vajavad pehmemaid krõbinaid, kui seda on täiskasvanud kassi krõbuskid.

Kassi poole aastaseks saades on juba keerulisem tema vanust hinnata. Kuni aasta vanuseni peaksid nende hambad püsima tervete ja valgetena. Leides hammastelt mõneti plekilisust ja kollasust, võib olla selle neljajalgse vanus umbes 1 – 2 aastat. Hambakatu kogunemine enamusele hammastel viitab vanusele 3 kuni 5 aastat. Hammaste puudumine osaliselt või täielikult võib juba tähendada, et tegemist on seenioriga vanuses 10 pluss aastat. Kuid nii nagu ka inimestel, on ka kiisude hambad ja suuhügieen erinev, mistõttu ei ole hambakatt piisav alus vanuse määramiseks.

Lihastoonus

Vananedes on kasside liigesed vähem paindlikud, mis võib põhjustada ka valu ja ebamugavust, vähendades omakorda liikumist. Seetõttu kaotab vanemas eas olevatel neljajalgsetel lihaskond toonust. Nad on kondisemad ja neil võib esineda mõningast üleliigset nahka. Vanemale kassile on seega oluline pehme pesa ja temaga mängimine, et vältida lihaste kõhetumist.

Karvkate

Kuigi kassid hoolitsevad enda eest väga hästi, vähendavad kanged liigesed nende võimet oma karvkatte eest hoolt kanda. Seega võib vanema kassidaami karvastik olla pisut rohkem unarusse jäetud. Kassipojad on väga pehme karvaga, kuid vananedes muutub see karmimaks ja paksemaks. Karvastik võib muutuda kas heledamaks või tumedamaks ning seal võib märgata kasvamas ka mõningaid halle karvu. Samuti võib langeda ka seeniori karva kvaliteet, sest rasunäärmed, mis toidavad nahka ja annavad kasukale kena läike, ei tööta enam nii hästi. Karvkatet on võimalik turgutada dieediga, kus on rohkem valku, vajalikke rasvhappeid, vitamiine ja mineraale.  

Silmad

Suurte silmadega kass
      Allikas: Pexels

Noored kassid näevad maailma oma selgetest ja säravatest silmadest. Nende silma iiris on selgelt piiritletud. Soliidsemas eas kassil võib silma iiris olla ebaühtlane, kohati isegi sakiline ning silmadest eraldub eritist või pisaravoolu. Häguste silmadega kass on tõenäoliselt 12 pluss aastat vana.

Suguküpsus

Isased kassid saavad suguküpseks umbes viiendal elukuul. Suguküpsusest annab märku territoriaalne märgistamine, rohke aktiivsus ja rahutus, samuti nõudlikumad häälitsused. 

Emased kassid jõuavad täiskasvanuikka umbes 5 ja 12 elukuu vahel. Innaajal on emased kassid väga rahutud väljendades seda kurrudes, kräunudes, rullides ja nühkides. Innaaeg kestab 1 – 3 nädalat.


Olenemata kassi vanusest, on õige külastada aeg ajalt loomaarsti, et kiiresti tervisemured lahendada ja kassi tugevana hoida. Sellega käsikäes tuleks võimaldada oma seltsilisele tervislik toiduvalik ning piisavalt kehalist aktiivsust, tagades talle sellega võimalikult pikk ja mugav eluiga.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

7 TOATAIME, MIS ON SU KASSILE OHUTUD

1. Tups-rohtliilia ehk pruudislepp Oma väljakutsuva välimusega meelitab see taim ligi ka kõige passiivsemad kassid. Kuna taim ajab palju võsusid, on võimalus taime paljundada ja lemmikule oma taim jätta.  Hooldamine: Tups-rohtliilia ei vaja palju tähelepanu. Taim vajab valgust, aga saab ka hämaramas kohas hakkama. Kasta tuleb siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.   2. Palmid Palmide liike on väga palju erinevaid, kuid mitte kõik ei ole ohutud kasidele. Mõned ohutud palmilised on  oja-raveenepalm (majesty palm), kuldviljakpalm, hobusesaba palm ja salongipalm. Peale selle, et nad on karvapallidele ohutud, on palmid ka head õhupuhastajad. Hooldamine: Vajavad pigem palju valgust, kasta alles siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.  3. Vesipahhiira Tegemist on vähenõudliku taimega, mis on kassisõbralikkusele veel ka dekoratiivne.  Hooldamine:  Otsest päikesevalgust ei soovi, kasta regulaarselt, kuid mitte lasta mullal täiesti ära kuivada ega liiga märg olla. 4. Bambus

Kurry uudistega kodust

Panime põssatriibikule nimeks Kurry. Ta reageerib päris ilusti sellele nimele.Ta on hästi aktiivne kassipoeg, eriti päeva esimesel poolel.Ka on ta suur suhtleja. Algul tegi ta suu lahti ja sealt ei tulnud piuksugi välja. Nüüd aga muudkui räägib nn oma keeles, kurr ja njäu.Mu tütrel on suur magamistuba ja sinna nad suunduvad õhtul kell 23:00. Ühtegi suuremat piuksu rohkem ei kuule.Hommikul aga ärkab Kurry minu kõndimise peale üles ja hakkab haledasti näuguma. Pärast söömist algab mängutrall.Kurry mängib päris palju iseseisvalt ja hästi naljakalt. Lisaks hiilib ja jookseb ta üsna palju. Meile on mõned kassikasvatusraamatud kingitud jasealt lugesime, et Kurry sarnaneb bengali kassitõule.Ka söögiisu on Kurryl väga hea.Kurryle meeldib süles magada. Eriti päeva teisel poolel otsib ta istuvaid pereliikmeid, et nende sülle hüpata ja uinuda.Magamise ajal ajab ta päris tihti oma täpilise kõhukese taeva poole ja hästi pikaks. See on imearmas!Oleme käinud Västriku loomakliinikus ussirohtu s

9 lõhna mida teie kass ei salli

                                                     9 lõhna mida teie kass ei salli!  Kassid on väga suured puhtuse armastajad ja lisaks sellele ka väga pirtsakad teatud aroomide suhtes. Ei, teie kiisu pole lihtsalt valiv, vaid selle omaduse on talle kaasa andnud evolutsioon. Loomulikult ikka selleks, et teie kiisu oskaks vältida mürgist toitu või toitu mida ta ei saa seedida. On ka palju lõhnu mida teie kass armastab ent selles nimekirjas räägime üheksast lõhnast, mida kassid silmaotsaski ei salli! Kasside lõhnataju on 14 korda tugevam kui inimese oma. See aga ei tähenda, et teie kass kõiki aroome vihkaks, mida vihkavad teised kiisud. Või armastaks seda mida teised. Kõik kassid on omamoodi ent siiski on allpool väljatoodud lõhnad ühed enimlevinumad mida kassid vihkavad. 1. Tsitruselised  Kassid ei armasta absoluutselt tsitruselisi. Olgu siis selleks sidrun, laim, apelsin, greipfruut või muud sarnased viljad. Paljud kassipeletajad kasutavad tsitruseliste aroome, et kasse di