Otse põhisisu juurde

10 põhjust miks kass peaks elama toas

                     10 põhjust miks kass peaks elama toas 



Kassi omanikuna langeb inimese õlule suur vastutus - teha õigeid otsuseid kassi eluviisi osas. Paljude jaoks tähendab see just üht, kas lasta kiisul käia õues või hoida teda igavesti toas.

Ilmade soojenedes on hea mõte meenutada endile, miks enamus kasse tubased on ja kuidas välismaailm nende eluiga ja tervist mõjutavad.

Cato


1. Surmavad haigused 
Kassid jäävad kassideks. Nende terrotariaalsus küündib ka koduseintest kaugemale ja seetõttu, võib teie kiisu õues kaklustesse sattuda. Kaklustest võib saada vigastusi, ent halvim on nakatuda FIVi, FELVi või mõnda teise kassihaigusesse.
FIV on kõige levinum kasside nakkushaigus, mis kandub edasi süljekaudu,  läbi kaklustes tekitatud hammustuse. FIViga kassid võivad elada pikka ja rahulikku elu koduseinte vahel, ent siiski on haigus immuunsüsteemi mõjutav. Ja kui kiisu jätkab õues ringi jooksmist võib FIVi saamine tema eluiga märgatavalt vähendada.
2.  Autod 
Kõige enim levinud kasside surma põhjus on mootorsõiduki alla jäämine. Näiteks Inglismaal lastakse uuringute järgi 90% kassidest õues käia ilma järelvalveta, tänu millele 25% kassidest hukkuvad.
3. Kadunud ja üksi 
Paljudel kassidel puudub koju tagasipöördumise instinkt ja paljudel jääb tajudest väheseks, et tee turvalisse kodusängi tagasi leida. Kassi hukkumisest hullemgi on teadmatuses elamine peale armsa pereliikme kadumist.
4.  Vägivald 
Teadmatusest veel hullemgi on kuulmine, et keegi alatu inimene on teie kassi väärkohelnud. Kas siis sabast ringi lennutanud, mis põhjustab suuri kahjustusi kassi närvisüsteemile, või paugutanud kassi pihta õhkpüssi kuule. Tahame või mitte on meie ümber palju sadiste, kes naudivad süütute loomade piinamist. Ja kunagi ei tea kas teie kiisu jalutab pahaaimamatult sellise inimese tagaaeda või mitte.
5.  Vargus 
On ka inimesi kes käivad ringi ja varastavad kasse. Eriti suur šanss, et pätt teie kassi varastab, on siis kui tegu on tõukassiga. Ent siiski ka sõbralikke kõutse võidakse endaga viia ja kunagi ei tea mis õudsal eesmärgil. On olemas illegaalseid laboratooriume ja muud halba, mis pätile teie kassi pealt raha sisse toob.
6. Mürgitamine 
Paljud inimesed ei pruugi rotimürki välja pannes mõeldagi, et pahaaimamatud kassid ja koerad võivad seda süüa.
Inimesed on oma ümbruse suhtes väga hoolimatud ja paljud taime ja putukamürgid ning puhastus vahendid on kasside tervisele eluohtlikud. Mõned neist, nagu näiteks jahutusvedelik, on ka kahjuks väga isuäratavad ja kassid ei oska neist eemale hoida.
Andres


7. Mädapaised 
Seoses kasside kaklustega, tekivad sügavatest küüne tõmmetest ja hammustusest mädapaised. Mõned neist paranevad algstaadiumis ise, või vajavad vaid kergeid antibiootikume ent on ka juhuseid, kus mädapaise vajab kirurgilist sekkumist. Igal juhul oleks tarvis minna arstile ja tegeleda tülika probleemiga, mida ei esineks kui kiisu väljas ringi ei käiks.
8.  Parasiidid 
Õues käies toob teie kass paratamatult koju kaasa parasiite. Nendeks võivad olla kas sisesed parasiidid nagu ussid või välised nagu kirbud ja puugid. Puugid võib alati karva seest välja võtta, aga nagu teame kannavad nad ka palju eri haiguseid, mis mõjutavad lisaks inimesele ka kassi.
9. Kiskjad 
Kahjuks on looduses palju kiskjaid, kes on valmis teie kassi rajalt maha võtma. Olgu selleks siis rebased või isegi hundid. Inimestest rääkimata.
10. Ilmastik 
Me kõik tunneme kuumuse ja suure külma mõju ka endi nahal ent ei mõtle tihtipeale, et ka tugev vihmavalang ja tuulepuhang mõjutavad meie kasse. Näiteks võib suure tuulega kass puult alla lennata või seenior kiisu vihmavalangu tõttu saada põletiku.


Kui tahad kassi jaoks parimat keskkonda, siis ei pea selleks ilmtingimata looma õue laskma. Ka kodu saab muuta kassi sõbralikuks nii, et see rahuldab kõiki tema looduslikke instinkte. Suured või väiksed kratsipuud, turnimismajad ja muu taoline rahuldab kindlasti teie looma suurimaid soove. Ja kui tahate kiisut väga õue lasta, siis saab alati käia väljas koos rihmaga!

Valmar

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

7 TOATAIME, MIS ON SU KASSILE OHUTUD

1. Tups-rohtliilia ehk pruudislepp Oma väljakutsuva välimusega meelitab see taim ligi ka kõige passiivsemad kassid. Kuna taim ajab palju võsusid, on võimalus taime paljundada ja lemmikule oma taim jätta.  Hooldamine: Tups-rohtliilia ei vaja palju tähelepanu. Taim vajab valgust, aga saab ka hämaramas kohas hakkama. Kasta tuleb siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.   2. Palmid Palmide liike on väga palju erinevaid, kuid mitte kõik ei ole ohutud kasidele. Mõned ohutud palmilised on  oja-raveenepalm (majesty palm), kuldviljakpalm, hobusesaba palm ja salongipalm. Peale selle, et nad on karvapallidele ohutud, on palmid ka head õhupuhastajad. Hooldamine: Vajavad pigem palju valgust, kasta alles siis, kui mulla pealmine kiht on kuiv.  3. Vesipahhiira Tegemist on vähenõudliku taimega, mis on kassisõbralikkusele veel ka dekoratiivne.  Hooldamine:  Otsest päikesevalgust ei soovi, kasta regulaarselt, kuid mitte lasta mullal täiesti ära kuivada ega liiga märg olla. 4. Bambus

Kurry uudistega kodust

Panime põssatriibikule nimeks Kurry. Ta reageerib päris ilusti sellele nimele.Ta on hästi aktiivne kassipoeg, eriti päeva esimesel poolel.Ka on ta suur suhtleja. Algul tegi ta suu lahti ja sealt ei tulnud piuksugi välja. Nüüd aga muudkui räägib nn oma keeles, kurr ja njäu.Mu tütrel on suur magamistuba ja sinna nad suunduvad õhtul kell 23:00. Ühtegi suuremat piuksu rohkem ei kuule.Hommikul aga ärkab Kurry minu kõndimise peale üles ja hakkab haledasti näuguma. Pärast söömist algab mängutrall.Kurry mängib päris palju iseseisvalt ja hästi naljakalt. Lisaks hiilib ja jookseb ta üsna palju. Meile on mõned kassikasvatusraamatud kingitud jasealt lugesime, et Kurry sarnaneb bengali kassitõule.Ka söögiisu on Kurryl väga hea.Kurryle meeldib süles magada. Eriti päeva teisel poolel otsib ta istuvaid pereliikmeid, et nende sülle hüpata ja uinuda.Magamise ajal ajab ta päris tihti oma täpilise kõhukese taeva poole ja hästi pikaks. See on imearmas!Oleme käinud Västriku loomakliinikus ussirohtu s

9 lõhna mida teie kass ei salli

                                                     9 lõhna mida teie kass ei salli!  Kassid on väga suured puhtuse armastajad ja lisaks sellele ka väga pirtsakad teatud aroomide suhtes. Ei, teie kiisu pole lihtsalt valiv, vaid selle omaduse on talle kaasa andnud evolutsioon. Loomulikult ikka selleks, et teie kiisu oskaks vältida mürgist toitu või toitu mida ta ei saa seedida. On ka palju lõhnu mida teie kass armastab ent selles nimekirjas räägime üheksast lõhnast, mida kassid silmaotsaski ei salli! Kasside lõhnataju on 14 korda tugevam kui inimese oma. See aga ei tähenda, et teie kass kõiki aroome vihkaks, mida vihkavad teised kiisud. Või armastaks seda mida teised. Kõik kassid on omamoodi ent siiski on allpool väljatoodud lõhnad ühed enimlevinumad mida kassid vihkavad. 1. Tsitruselised  Kassid ei armasta absoluutselt tsitruselisi. Olgu siis selleks sidrun, laim, apelsin, greipfruut või muud sarnased viljad. Paljud kassipeletajad kasutavad tsitruseliste aroome, et kasse di